Huszonnégy órás szolgálatban a magyar mentőcsapat

2003.12.31. 16:21
Szünet nélkül dolgoznak a magyar mentőegységek a romba dőlt Bám városánál. Eddig kétezer túlélőre bukkantak az összesen kilencezer fős külföldi mentőalakulatok.
A magyar mentőcsapat tagjai az elmúlt három napban szinte szünet nélkül segédkeznek a sérültek ellátásában az iráni Bám településen, a pénteki földrengés helyszínén.

Huszonnégy órás szolgálat

Pavelcze László, a Magyar Speciális Mentők (MSM) elnöke szerdán az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a héttagú magyar csapat a fáradtság ellenére jól érzi magát, és folyamatosan végzi munkáját.

A négy magyar orvos és segítőik a sérültek gondozásával (a fertőzésveszély miatti kötéscserékkel) foglalkoznak, de betegeket is el kell látniuk, mivel a hatalmas por miatt tüdőgyulladás, légcsőgyulladás, porallergia és kisebb fertőzések is előfordulnak.

A sátorukban berendezett elsősegélynyújtó helyen 24 órás szolgálatot látnak el, a segítséget kérő irániakat vagy azonnal ellátják, vagy komolyabb baj esetén továbbirányítják őket elérhető kórházakba.

Kétezer túlélő

Pavelcze információi szerint közel 2000 túlélőt találtak meg a romok alatt a nemzetközi mentőalakulatok. Az áldozatok száma azért is kétséges, mert sok elmenekült nem ad életjelt magáról, így őket is halottnak hihetik a hatóságok.

Mintegy 9000 külföldi mentőmunkás és orvos dolgozik a földrengés sújtotta Bámban, s bár a mentési munkálatok még folyamatban vannak, további túlélők fellelésére már csak hajszálnyi az esély.

Az elpusztult település térségében a helyiek szerint is szokatlanul hűvös az idő, nappal 10 Celsius-fok körül van a hőmérséklet, míg éjszaka mínuszt mutat a hőmérő higanyszála.

A magyar csapat a tervek szerint január 4-én indul haza.  • Hírek
  • Bankszámla