Hetvenezer katonát vezényeltek Bagdad utcáira

2006.06.13. 14:08
Szerda reggel a koalíciós csapatok 70 ezer fővel vonulnak Bagdad utcáira. A főleg irakiakból álló sereg az ellenőrző pontokat felügyeli majd, és biztosítja az éjszakánként érvényes kijárási tilalmat. Csak kedden legalább 18 ember vesztette életét Irakban a felekezeti villongásokban. George Bush és Nuri al-Maliki kedden tárgyalt az új kormány feladatairól, a téma szorosan érinti az amerikai csapatok kivonását is.

A koalíciós erők legalább 70 ezer, elsősorban iraki katonáját vetik be Bagdad utcáin szerda reggel, hogy véget vessenek a hónapok óta tartó zavargásoknak, jelentette az iraki miniszterelnök irodája. Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök bejelentése szerint a rend megteremtésében részt vesznek az iraki rendőrség, a rendőrség rohamcsapatai, katonák és a koalíciós csapatok tagjai, jelentette a CNN.

A 70 ezer ember feladata az ellenőrző pontok biztosítása és az este 9-től reggel 6-ig tartó kijárási tilalom betartatása lesz. A csapatok vadonatúj egyenruhát viselnek majd, így könnyen meg lehet őket különböztetni a hivatalos egyenruhák utánzatait viselő lázadóktól, akik gyakran álruhában követnek el terrorcselekményeket.

Pokolgépes merényletek

Az Irak északi részén, Bagdadtól mintegy 240 kilométerre fekvő Kirkukban kedden 18 ember halt meg pokolgéprobbantásokban, további negyvenöt pedig megsebesült. Az ország más városaiban összesen hét embert öltek meg, illetve Bagdadban rábukkantak tizennégy megkínzott és agyonlőtt ember holttestére, közölték rendőrségi és kórházi források.

Kirkukban öt - más források szerint hat - pokolgépet robbantottak fel, valószínűleg összehangoltan. A legtöbb áldozatot az a pokolgép szedte, amelyet egy gépkocsiba rejtettek, és egy piacon hoztak működésbe egy olyan városrészben, ahol többségükben síita muzulmán vallású türkmének laknak: 13 ember halt meg, és 18 megsebesült.

Egy kurd pártszékház őrei meghiúsítottak egy pokolgépes merényletet: tüzet nyitottak egy olyan gépkocsira, amelyet öngyilkos merénylő vezetett. A vezető meghalt, és a pokolgép nem robbant fel, közölte az amerikai hadsereg közleményben.

Az amerikai hadsereg kedden kiadott közleményében jelentette be, hogy hétfőn Ramaditól északra megöltek egy terrorista gyanús embert, és őrizetbe vették 23 társát.

Bush előkészít

A jelenleg is Camp Davidben tartózkodó George Bush amerikai elnök közben videokonferenciát tartott Malikivel az újonnan alakult iraki kormány támogatásáról. Bush ezzel valójában az amerikai csapatok iraki kivonását készíti elő, írja az AFP. Bush a kétnapos találkozón egyeztetett vezető tanácsadóival is a témában.

"Az erőszak leverésének legjobb módja egy nemzeti egységkormány felállítása, amelyik képes saját magát megvédeni, és kézzelfogható előrelépést biztosítani az embereknek" - fogalmazott Bush. Az amerikai elnök sürgette továbbá Irak szomszédait, hogy segítsék Maliki új kormányát, és célul tűzte ki az al-Kaida iraki vezérének, a múlt héten megölt Abu Muszab az-Zarkavi utódjának likvidálását.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön