Dömötör
-1 °C
14 °C

Washington átgondolja az európai rakétapajzs tervét

2009.02.07. 21:54
Barack Obama csapata szakít a Bush-éra hagyományaival, és új külpolitikai irányvonalat ígér.

Megerősítette Barack Obama elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, hogy az Egyesült Államok minden bizonnyal felülvizsgálja az Európába telepítendő rakétapajzs-elem tervét. James Jones minderről a Financial Times Deutschland című lapnak nyilatkozott szombaton a Münchenben zajló nemzetközi biztonságpolitikai konferencia keretében.

Előre szóltak

A tanácskozáson korábban Joe Biden alelnök már jelezte a rakétaelhárító rendszer telepítésével kapcsolatos eddigi amerikai politika módosulásának lehetőségét. Kijelentette: bár Washington folytatni kívánja a rendszer fejlesztését, de csak akkor, ha az technikailag kivitelezhető, megvalósítható és gazdaságos. "Mindezt NATO-szövetségeseinkkel és Oroszországgal egyeztetve kívánjuk megtenni" - fűzte hozzá.

Obama nemzetbiztonsági főtanácsadója ennél is egyértelműbben nyilatkozott. Utalt arra, hogy az amerikai kormányzat az eddigi politika több területének átfogó felülvizsgálatát határozta el. "A rakétaelhárítás ezek közé tartozik" - hangsúlyozta James Jones, és úgy fogalmazott, hogy "a tervet újból szemügyre vesszük."

Az Egyesült Államok Csehországba radarállomást, Lengyelországba pedig rakétaelhárító rakétákat akar telepíteni. Washington főleg Irán ellenséges szándékaira hivatkozik indoklásában. Oroszország hevesen ellenzi a tervet.

Egy másik lapinterjúban a nemzetbiztonsági főtanácsadó részleteket közölt az afganisztáni politika felülvizsgálatáról is.

Nem kell több katona

Megfigyelőknek feltűnt, hogy Biden alelnök az előzetes értesülésekkel szemben nem utalt arra, hogy az Egyesült Államok a szövetségesektől több katonát követelne. Közvetve ezt erősítette meg Jones is, aki azt hangoztatta, hogy Washington a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a polgári újjáépítésre, és ehhez vár el nagyobb segítséget. "Afganisztánnak a katonai megoldásnál többre van szüksége" - jelentette ki a nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Az európai vezetők, illetve a müncheni biztonságpolitikai konferencia résztvevői, az eddigi visszajelzések szerint, rendkívül elégedetten fogadták Joe Bidennek a jövőbeni amerikai kül- és biztonságpolitika szempontjából jelzésértékű beszédét. Azt emelték ki, hogy az alelnök merőben új hangot ígért Washington külkapcsolataiban, hangoztatva, hogy a szövetségesekkel való viszonyban az új amerikai kormány az együttműködésre, az együttes cselekvésre helyezi a hangsúlyt.