Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Neonácikra támadtak a szélsőbalosok Drezdában

2009.02.14. 20:07 Módosítva: 2009.02.14. 20:13
Az 1945-ös, több tízezer halálos áldozatot követelő drezdai bombázásokra emlékező szélsőjobboldali csoportok és a baloldali ellendemonstrálók csaptak össze Drezdában. Közben a német kormány sürgette a tartományba bejutott neonáci NPD betiltását.

A szélsőjobboldal elleni demonstrációvá vált az a megemlékezés, amelyet szombaton tartottak Drezdában a második világháború végén a város ellen intézett, több tízezer halálos áldozatot követelő szövetséges légitámadás 64. évfordulója alkalmából.

Az áldozatokra való békés emlékezést ezúttal is szélsőjobboldali csoportok zavarták meg. Szerte az országból több mint ötezer neonáci érkezett a szászországi tartományi fővárosba, hogy egyfajta "gyászmenetként" meghirdetett tüntetés keretében tiltakozzon az amerikai, illetve brit légierő 1945 februári bombázásai ellen. A tartományi parlamentbe bejutott neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) háborús bűncselekménynek tartja a támadást, és egyfajta "holokausztról" beszél.

Egy pártok felett álló szövetség felhívására ugyanakkor több mint tízezren gyűltek össze a városban, hogy a békés megemlékezés mellett állást foglaljanak a neonáci felvonulás ellen. A hatóságok több ezer rendőrt helyeztek készültségbe Drezda belvárosában, hogy megakadályozzák az összecsapásokat. Ennek ellenére már kora délután összetűzésekre került sor a rendőrök és a hírek szerint a neonácikra rátámadó balos csoportok között.

A békés megemlékezések egyébként már pénteken este megkezdődtek, amikor a város vezetői, illetve a németországi amerikai, illetve brit nagykövet együttesen koszorúzta meg az áldozatok emlékművét.

Az emlékezéssel egy időben a német kormány két tagja is sürgette a neonáci NPD betiltását. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter annak a nézetnek adott hangot, hogy a szélsőjobboldali párt a "szervezett és agresszív neonácizmust" testesíti meg, és az alkotmányos rend ellen tör. A külügyminiszter a szélsőjobboldal, az idegenellenesség és az antiszemitizmus elleni harcot össztársadalmi feladatnak nevezte. A keleti tartományok újjáépítéséért felelős Wolfgang Tiefensee miniszter pedig úgy vélte, hogy a szélsőjobboldal ellen nem elég csak békésen tüntetni.