Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A britek nem engedtek be egy homofób prédikátort

2009.02.19. 18:41
Nem utazhat be Nagy-Britanniába Fred Phelps tiszteletes és lánya, mert a britek attól félnek, hogy jelenlétük táplálná a szélsőségeket és a gyűlöletkeltést. A prédikátor weboldala szerint pénteken valóban rendbontást tervez, egy Londontól délre fekvő kisvárosban akar megzavarni egy meleg férfi meggyilkolásáról szóló színdarabot.

Nem engedtek be a hatóságok Nagy-Britanniába egy homofób nézeteiről ismert amerikai fundamentalista keresztény prédikátort. Mint Jacqui Smith brit belügyminiszter csütörtökön közölte, Fred Phelps tiszteletestől, a Kansas állambeli Westboro Baptista Egyház alapítójától és lányától, Shirley Phelps-Ropertől azért tagadták meg a beutazási engedélyt, mert jelenlétük táplálná a szélsőségeket és a gyűlöletkeltést számos közösség ellen. Ezt a magatartást London elfogadhatatlannak tekinti, és a jövőben is hasonlóképpen jár el ilyen esetekben.

Phelps, aki elesett amerikai katonák temetéseinek megzavarásával vált hírhedtté, azért akart a szigetországba utazni, hogy tüntetést szervezzen egy meleg férfi meggyilkolásáról szóló színdarab előadásán. A lelkésznek meggyőződése, hogy az Egyesült Államokon átok ül a homoszexuálisokkal szembeni toleranciája miatt, és a katonák halálát isten büntetésének tekinti. A prédikátor rendszeres tiltakozó akciókat szervez Amerika-szerte.

A tiszteletes www.godhatesfags.com című honlapjáról kiderült, hogy rendzavarást tervez pénteken a Londontól délre fekvő Basingstoke-ban, a Queen Mary's College-ben a Laramie-terv című színdarab előadásán. A darab megtörtént eseményt dolgoz fel: 1998 októberében az amerikai Wyoming állambeli Laramie-ban brutálisan meggyilkolták Matthew Shepard meleg egyetemista diákot. Phelps és közössége, amelynek tagjai többnyire az ő népes családjából kerülnek ki, Shepard gyászszertartását is tüntetéssel zavarta meg.

Rövid időn belül Phelps a második, akitől megtagadták a beutazást a brit szigetekre, gyűlöletkeltésre hivatkozva. Egy héttel korábban Geert Wilders holland szélsőjobboldali parlamenti képviselőt nem engedték be Nagy-Britanniába: a belügyminiszter közbiztonsági fenyegetésnek minősítette Wilderst, aki ellen hazájában bírósági eljárást indítottak iszlám-ellenes kijelentései miatt.

Peter Tatchell az Outrage! brit meleg jogvédő csoport alapítója viszont úgy nyilatkozott, hogy Phelpset és családját be kellett volna engedni az országba, mert ezúttal nem buzdított erőszakos cselekedetekre. Ugyanakkor azt mondta, hogy a tervezett tüntetés csak reklámfogás, és hogy a prédikátor és hívei "szélsőséges nézeteikkel lejáratják saját magukat, és szégyent hoznak a keresztény vallásra."