Valér
4 °C
8 °C

Clinton hatalmi harcra számít Észak-Koreában

2009.02.19. 19:28
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter arra számít, hogy harc alakulhat ki Kim Dzsongil utódlásáért Észak-Koreában, a bizonytalan időszakra pedig nukleáris fegyverkezési programjáról szóló stratégiával akar készülni. Az Egyesült Államok attól is tart, hogy a feszültség kiélezheti a viszonyt a két Korea között.

Bizonytalan a vezetés jövője Észak-Koreában, hamarosan megindulhat a hatalmi harc a hírek szerint szélütésen átesett Kim Dzsongil székéért, vélekedett az amerikai külügyminiszter csütörtökön, újságíróknak nyilatkozva a Dél-Koreába tartó repülőgépe fedélzetén.

Egy esetleges változás a phenjani vezetésben kiélezheti az amúgy is feszült viszonyt a két Korea között, és ez aggasztja az Egyesült Államokat, mondta Hillary Clinton. Úgy vélte, még egy békés hatalomváltás is fokozhatja a bizonytalanságot és provokatív megnyilvánulásokra bátoríthatja a vetélkedés részvevőit, mert úgy érezhetik, hogy az segíthet megszilárdítani a hatalmukat.

A világ egyik legzárkózottabb rendszerével kapcsolatos bizonytalanság miatt még fontosabb kialakítani egy stratégiát nukleáris fegyverkezési programjával kapcsolatban, vélekedett Hillary Clinton.

Az új amerikai kormány külügyminisztere csütörtökön Indonézia után Szöulba, ázsiai körútja harmadik állomására érkezett. Legelső külügyminiszteri útja először Japánba vezetett, a hét végén Kínába is ellátogat. Szöuli és pekingi tárgyalásain szó lesz az észak-koreai atomprogramról szóló hatoldalú tárgyalások felújításának lehetőségeiről, a Kim Dzsong Il egészségi állapotával kapcsolatos hírekre is tekintettel.

Nem sokkal Clinton Szöulba érkezése előtt az észak-koreai hadsereg fokozta Dél-Koreának címzett fenyegetéseit, kijelentette, kész a totális konfrontációra. Phenjan egyúttal azzal vádolta az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy támadás ürügyéül akarnak felhasználni "nem létező nukleáris és rakétafenyegetéseket". Korábban cáfolta azokat a washingtoni és szöuli híreket, amelyek szerint nagy hatótávolságú rakétával fog végrehajtani kísérletet.

A phenjani vezető a dél-koreai és az amerikai titkosszolgálatok értesülése szerint tavaly augusztusban szélütést szenvedett. Egészségi állapota azóta is élénk találgatások tárgya, bár az észak-koreai sajtó számos fotót adott közre róla, amivel azt akarták bizonyítani, hogy jó egészségben van.