Csongor
0 °C
9 °C

Szexuális zaklatással vádolták meg az IMF főigazgatóját

2009.02.19. 22:19
Az IMF magyar munkatársa, Nagy Piroska még tavaly nyáron azzal vádolta meg a főigazgatót, hogy közeledett hozzá. Olyan érzésem volt, hogy veszítek, ha elfogadom, és veszítek akkor is, ha visszautasítom, írta egy levélben Nagy Piroska. Dominique Strauss-Kahnt tisztázták, de azt is megjegyezték, hogy súlyos döntési hibát követett el.

Szexuális zaklatással vádolta magyar munkatársa Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatóját abban a tavaly októberi dátumú levélben, amelyből a L'Express című francia folyóirat közölt csütörtökön megjelent számában részleteket.

"Strauss-Kahn úr visszaélt pozíciójával, hogy viszonyra lépjen velem - írta Nagy Piroska. - Nem voltam felkészülve az IMF főigazgatójának közeledéseire. Olyan érzésem volt, hogy veszítek, ha elfogadom, és veszítek akkor is, ha visszautasítom".

Az IMF szóvivője nem cáfolta a levél tartalmát. "Az ügyben vizsgálatot folytató külső tanácsot időben informálták a levélről, még azelőtt, hogy a tényekből következtetéseket vont volna le" - nyilatkozta a szóvivő.

Az ügy arra késztette az IMF-et, hogy vizsgálatot indítson annak eldöntésére, vajon vezetője felhasználta-e hatalmát a volt alkalmazott karrierjének előmozdítására. A független vizsgálatot 2008 nyarán rendelték el, amikor Nagy Piroska az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz távozott. Október 25-én az IMF igazgató tanácsa a vizsgálat befejeztével tisztázta Strauss-Kahnt a protekció vádja alól, de megállapította, hogy a főigazgató "súlyos döntési hibát" követett el.

A Nemzetközi Valutaalap szóvivője hangsúlyozta: a szervezet az ügyet lezártnak tekinti, és nem akar további kommentárokat fűzni az ügyhöz.