Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Aláírásgyűjtés indult Csáky Pál leváltásáért

2009.02.20. 11:19 Módosítva: 2009.02.20. 11:34
Sokan visszavárják Bugár Bélát a Magyar Koalíció Pártja élére, de ő még nem döntött. Csáky szerint az ilyen kijelentések ártanak a pártnak.

Aláírásgyűjtés indult a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában (MKP) Csáky Pál elnök leváltásáért - derül ki a Sme című napilap pénteki összeállításából.

Az újság úgy tudja: az MKP rimaszombati járási szervezetében 25-en írták alá azt a petíciót, amely Bugár Béla visszatérését követeli az MKP élére. Hasonló petíció készül a galántai járásban, valamint a tőketerebesi és a nagymihályi járásban is beszédtéma. Mede Vencel, a párt pozsonyi területi választmányának elnöke jelezte, hogy a májusi pártkongresszuson javasolni akarja Csáky leváltását. Simon Zsolt parlamenti képviselő, volt mezőgazdasági miniszter is Csáky nyílt bírálói közé tartozik.

"Az összes járás mérlegelni fogja, hogy csatlakozzon-e valamelyik petícióhoz. Bármilyen legyen is a petíciók megfogalmazása, azon a közös követelésen alapulnak, hogy Bugár térjen vissza a párt élére" - állítja Mede.

"Az alapszervezetek, a tagok, de az MKP választói is elégedetlenek a mai vezetéssel. Sokan már nem is titkolják" - mondta Simon Zsolt, akit Bugár Béla szövetségesének tartanak.

Bugár az utóbbi hetekben több ízben is úgy nyilatkozott: elégedetlen a párt jelenlegi vezetésének munkájával, de egyelőre nem módosította két éve hozott döntését, hogy a mostani választási időszak végén távozik a nagypolitikából. Megjegyezte: nyomást érez visszatérése érdekében, de még nem döntötte el, mit fog tenni.

"Károsak az ilyen nyilvános kijelentések, ártanak a pártnak" - így reagált elődje újabb nyilatkozatára a napokban az Új Szó hasábjain Csáky. Szerinte nagyon sokan nehezményezik, hogy Bugár a párt belső ügyeiről nyilvánosan beszélt. Az MKP támogatottsága szerinte nem a pártvezetés tehetetlensége miatt csökken. "Ultranacionalista kormány van Szlovákiában, ellenzékben vagyunk, a kettő együtt eredményezhet némi szimpátiacsökkenést" - magyarázta a helyzetet Csáky, aki szerint "a pártvezetés teszi a dolgát". A vezetés nem akar a médián keresztül ártani a pártnak, a közösségnek - mondta.

Bárdos Gyula alelnök természetesnek tartja, hogy a párt élén történt vezetőcsere következtében elégedetlenség is ütötte fel a fejét. Az MKP-nak azonban szerinte most inkább az EP-választásokra kellene összpontosítania.

Az elégedetlenség "érezhető és látható is" - mondta a Sme-nek Bárdos. Úgy látja, ha az MKP az eddig két EP-képviselői helyéből egyet elveszítene, akkor valószínűleg vita robbanna ki a pártvezetés esetleges átalakításáról.

Csáky nem gondolja, hogy széles körű lenne az elégedetlenség a munkájával. A petíciókat a helyi érdekekkel magyarázza, jegyezte meg a Sme.

Az MKP kongresszusára a tervek szerint május 16-án Érsekújváron kerül sor.  • Vennék
  • Hírek