Sikkasztással vádolják a boszniai szerb kormányfőt

2009.02.20. 06:22 Módosítva: 2009.02.20. 06:23
A Milorad Dodik elleni feljelentés máris viharokat kavart, a nyomozásból állítólag kihagyták a szerbeket.

Sikkasztás gyanújával bűnvádi feljelentést tett a boszniai szövetségi rendőrség Milorad Dodik boszniai szerb miniszterelnök és kormányának több tagja ellen. A helyi média csütörtök este szellőztette meg, hogy az Állami Nyomozó és Védelmi Hivatal (SIPA) tizenegy ember, közöttük az RS kormányfője és több minisztere ellen tett feljelentést azzal a gyanúval, hogy részt vettek egy bűnszövetkezetben "Milorad Dodikkal az élen".

A feljelentés Banja Luka-i építőipari beruházásokra vonatkozik, eszerint a feljelentett személyek 145 millió boszniai konvertibilis márkára károsították meg az RS és Bosznia költségvetését. A média emlékeztetett arra, hogy a SIPA tavaly kérette be az RS kormányától a dokumentációt egy kormányzati épületegyüttessel kapcsolatosan, amely építési költsége kétszázmillió konvertibilis márkára rúgott.

A feljelentés nagy vihart kavart a Szerb Köztársaságban, Bosznia szerbek uralta tartományában. Mint kiderült, a feljelentést a SIPA nyomozati osztályának a vezetőjétől származik, és a SIPA igazgatója, Mirko Lujic nem tudott róla semmit.

Milorad Dodik szerint a feljelentők, mint mondta, "egyes szektáns csoportok" megkerülték a SIPA-nál alkalmazott szerb tisztségviselőket, vagyis politikai célokból visszaéltek a hivatallal. Dodik szerint arra megy ki a játék, hogy megfosszák őt tisztségétől, ahogyan azt korábban tették Mirko Saroviccsal, az RS volt elnökével.

Nikola Spiric, Bosznia-Hercegovina szerb miniszterelnöke szerint a feljelentés újabb bizonyíték arra, hogy az országban párhuzamos intézmények működnek. Szerinte a Dodik elleni felkjelentés "sajátos háború a Szerb Köztársaság ellen", a feljelentők gy próbálják ingataggá és bizonytalanná tenni Boszniát.

Dodik, bár nem a nacionalisták, hanem a szociáldemokraták színeiben politizál, az utóbbi években egyre hangosabban követeli a Szerb Köztársaság önállóságának elismerését. Koszovó tavalyi függetlenedése csak felerősítette a szerbek önállósági törekvéseit. A Szerb Köztársaság kiválása azonnal feléleszthetné az 1995-ös daytoni megállapodás óta szunnyadó boszniai konfliktust. Ennek esélyét növeli, hogy a legutóbbi választásokon újra előretörtek az 1992-95-ös háború kirobbantásában nagy szerepet játszó etnonacionalista pártok.