Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Olasz pénzből vettek mobilt a terroristáknak

2009.02.24. 16:32 Módosítva: 2009.02.24. 17:00
Egy pakisztáni férfi Olaszországból küldött pénzt az Egyesült Államokba, amelyből az ott aktivált öt mobil közül hármat is a 2008-ban 179 halálos áldozatot követelő mumbai merényletekben résztvevő terroristák használtak.

Az Egyesült Államokban aktiválták és Olaszországból küldött pénzből finanszírozták a tavalyi mumbai merényletekben résztvevő terroristák mobiltelefonjait - írta kedden a Corriere della Sera olasz napilap. Az újság szerint az indiai titkosszolgálat Olaszországba és más országokba is elküldött hírszerzési értesülése alapján kísérelték meg a nyomozók felderíteni a 179 emberéletet követelő terrortámadások mögött álló hálózatot.

A lap úgy tudja, hogy az olasz hatóságok egy pénzküldemény ügyében nyomoznak, amelyet egy pakisztáni gyanúsított küldött Bresciából az Egyesült Államokba. A pénzből egy amerikai cég öt mobilt aktivált, közülük hármat a mumbai terroristák használtak.

A gyanúsított, Dzsavaid Ikbal a Western Unionon keresztül küldte el a pénzt, amelyből az öt, osztrák országkódú telefon aktiválását fizették - írta a Corriere della Sera az indiai ügyiratra hivatkozva. Ikbalt, aki korában Barcelonában lakott, Pakisztánban vették őrizetbe. Az olasz hatóságok most azt próbálják meg kinyomozni, hogyan került Bresciába, és kitől kapott ott támogatást.

Az indiai titkosszolgálat az átadott jelentésben nagy fontosságot tulajdonított a támadás szervezői és elkövetői közötti mobiltelefon-beszélgetéseknek.

A jelentés a terroristák telefonbeszélgetéseiből is tartalmazott részleteket, egyebek között arról, hogyan adtak parancsot a túszok megölésére, és hogyan törekedtek arra, hogy a támadásoknak azonnali médiavisszhangja legyen.