Gál
3 °C
16 °C

Bocsánatot kért a holokauszttagadó püspök

2009.02.26. 21:31 Módosítva: 2009.02.26. 21:31
A brit katolikus püspök, Williamson bocsánatot kér a holokausztot tagadó kijelentéseiért, sajnálkozását egy Vatikánnak írt levélben fejtette ki.

Richard Williamson brit katolikus püspök bocsánatot kért mindazoktól, akiket megsértett a holokausztot tagadó kijelentéseivel. Ezt az a levél tartalmazza, ami a püspök a Vatikánnak írt, és amit a Zenit katolikus ügynökség hozott nyilvánosságra csütörtökön Rómában.

Williamson a dokumentumban sajnálkozását fejezi ki a fájdalom miatt, amit "mindenekelőtt az egyháznak, emellett az igazságtalanságot elszenvedő áldozatok rokonainak, illetve a túlélőknek" okozott. Saját korábbi kijelentéseit azzal magyarázta, hogy ő nem történész. "Isten előtt bocsánatot kérek mindazoktól, akik őszintén felháborodtak azon, amiket mondtam" - írta a levélben.

Williamson nagy botrányt keltett a svéd televíziónak adott egyik interjújával, amelyben tagadta a gázkamrák létét a náci haláltáborokban, és igyekezett kicsinyíteni a holokauszt mértékét. Az eset súlyát növelte, hogy a nagy felháborodást kiváltó interjút éppen akkor tették közzé, amikor XVI. Benedek pápa visszavonta a Szent X. Pius Testvériség néhány püspökének, köztük Williamsonnak 1988-ban történt kiközösítését a római katolikus egyházból. A püspököket azért közösítették ki, mert nem ismerték el a II. Vatikáni Zsinat valamennyi határozatát.

Williamsont a Szent X. Pius Testvériség és a Vatikán is felszólította, hogy vonja vissza holokauszttagadó kijelentéseit. A püspök a hónap elejéig egy papnevelő intézetet vezetett Buenos Aires közelében, de az argentin hatóságok a botrány miatt távozásra szólították fel, azzal a fenyegetéssel, hogy ha önként nem hagyja el az országot, akkor kitoloncolják. Végül a püspök most szerdán visszatért hazájába, Nagy-Britanniába, ahol nem büntethető a holokauszt tagadása.

Csütörtökön megszólalt a Pius testvériség vezetője is, és elutasította a Vatikán követelését. A svájci Le Courrier című lapnak adott nyilatkozatában Benrhard Fellay püspök kijelentette a Szentszék felszólítása, hogy a tradicionalista közösség ismerje el a II. Vatikáni Zsinat összes határozatát, "nem megfelelő alap a vitára". Fellay szerint inkább az volna helyénvaló ha a Vatikán megkérdőjelezné a zsinat döntéseit, amelyeknek hatására kiürültek a papi szemináriumok meg a templomok, és hanyatlásnak indult az egyház.