Haraszti Miklós felhergelte Moszkvát

2009.02.26. 19:51
Moszkva provokációnak tekinti Haraszti Miklós nyilatkozatát a Politkovszkaja-ügyről. Az EBESZ sajtószabadság-képviselője azt mondta egy héttel ezelőtt, hogy az orosz hatóságok képtelenek szembeszállni az oknyomozó újságírók elleni erőszakkal. Az orosz külügyminisztérium szerint Haraszti vádaskodásai megalapozatlanok és hiteltelenek.

Provokatívnak minősítette az orosz külügyminisztérium Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője nyilatkozatát a Politkovszkaja-ügyről, jelentette ki Andrej Nyesztyerenko szóvivő csütörtökön.

Haraszti Miklós egy hete, az Anna Politkovszkaja meggyilkolása ügyében perbe fogott vádlottak felmentése után megdöbbenését fejezte ki, hogy - mint fogalmazott - az orosz hatóságok képtelenek szembeszállni az oknyomozó újságírók elleni erőszakkal. Azt mondta, eddig egyetlen egy ismertebb ügyben sem helyezték vád alá azokat, akik az újságírók ellen elkövetett merényletek mögött álltak, sőt, többnyire a végrehajtókat sem találták meg, illetve ítélték el.

Szerinte addig nem lehet valódi sajtószabadságról beszélni, amíg a legnevesebb újságíróknak is rettegniük kell, hogy megölhetik őket munkájuk miatt. Haraszti az orosz kormány erélyes és nyilvános fellépését követelte.

Nesztyerenko a sajtó kérdéseire adott, és a minisztérium honlapján közzétett válaszában közölte, az orosz külügyminisztériumban Haraszti Miklós lépését egyértelműen tendenciózus, provokatív jellegűnek tekintik, ami nemcsak az EBESZ sajtószabadság-képviselői intézményének, hanem az egész szervezetnek is csorbítja a tekintélyét.

Hozzátette, hogy az esküdtszék és a bíróság független intézményként hozta meg döntését, illetve ítéletét. Az esküdtszéki döntések tiszteletben tartása nélkülözhetetlen eleme a demokratikus társadalomnak és a demokratikus kultúrának, amelynek erősítését a sajtószabadság-képviselő hivatott elősegíteni az EBESZ térségében, olvasható Nyesztyerenko közleményében. A szóvivő hozzátette, hogy az ügy bírósági szakasza még nem zárult le, és ezt Haraszti Miklós is jól tudta.

A szóvivő szerint az a benyomás alakul ki, hogy az EBESZ sajtószabadság-képviselője bármilyen alkalmat kész felhasználni arra, hogy megkongassa a vészharangot az orosz sajtó területén uralkodó úgymond kedvezőtlen helyzet miatt.

"Az orosz félnek már nem egyszer kellett meghallgatnia Haraszti úr vádaskodásait, amelyek az esetek többségében teljesen megalapozatlanok és hiteltelenek, vagy legalábbis kétségesek. Úgy tűnik, nyoma sem maradt az EBESZ-ben széles körben propagált egykori kiegyensúlyozottságának" - szögezi le a közlemény.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM