Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Káosz Bangladesben

2009.02.26. 10:47 Módosítva: 2009.02.26. 11:01
Vidéki városokra is átterjedt a bangladesi határőrök lázadása, miközben a határőrség fővárosi főhadiszállásán ismét lövöldözés tört ki.

Szemtanúk és a rendőrség beszámolói szerint több mint egy tucat városban hallatszott lövöldözés határőrlaktanyák környékéről Bangladesben.

"Összecsapások vannak a határőrlaktanyákon kívül, a határőrök feltartott fegyverrel járnak az utcán, és lövöldöznek" - mondta egy szemtanú.

A zendülés szerdán kezdődött a határőrség dakkai főhadiszállásán. Míg korábbi hírek arról szóltak, hogy ott visszatért a nyugalom, a helyi média arról adott hírt, hogy ismét lövöldözés hallatszott az épületegyüttesből.

A határőrök túszul ejtették a bent lévő tiszteket, és megszálltak egy közeli bevásárlóközpontot, magasabb béreket és jobb szolgálati feltételek megteremtését követelve. Az ország vezetése a hadsereget vezényelte a helyszínre. A zendülők beleegyeztek abba, hogy leteszik a fegyvert, miután a miniszterelnök valamennyi érintettnek amnesztiát ajánlott, és megígérte, hogy teljesítik követeléseiket.

A kormány utasítására csütörtökön országszerte leállt a mobiltelefon-szolgáltatás, a hatóságok így akarnak gátat szabni a lázadással kapcsolatos híresztelések és félrevezető információk terjesztésének.

Mohammed Kamrum Iszlám bangladesi helyettes igazságügy-miniszter ellátogatott a dakkai lázadás helyszínére, és ezután arról számolt be, hogy csaknem ötven halálos áldozata van az előző napi lövöldözésnek. A korábbi tájékoztatásokban öt halálos áldozat, valamint legalább 14 sérült szerepelt.

Nem világos, miért van nagyságrendbeli eltérés a korábbi jelentések és a kormányilletékes beszámolója között, de az épületegyüttesből kimenekített családtagok azt mondták, ötvennél is több áldozata van a zendülésnek. A bangladesi médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy az áldozatok között van a határőrség parancsnoka, Sakil Ahmed vezérőrnagy is.

Mohammed Kamrum Iszlám szerint a következő órákban valószínűleg minden határőr beszolgáltatja fegyverét, de a dakkai főhadiszállásnál várakozó tisztségviselők azt mondták, lassan folyik a fegyverleadás. Voltak viszont olyan hírek is, hogy a lázadók között nézeteltérések támadták, és egy részük nem hajlandó megadni magát.

A dakkai főhadiszálláson, illetve az ahhoz tartozó épületekben mintegy kétezer határőrkatona és tiszt él. Az épületegyüttesből eddig mintegy ötven nőt és gyereket menekítettek ki. Reggel bement a főhadiszállásra Matia Csoudhuri agrárminiszter, hogy kihozza onnan a tisztek és katonák bennrekedt családtagjait.