Edina
2 °C
15 °C

Véget ért a bangladesi lázadás

2009.02.26. 17:02 Módosítva: 2009.02.26. 17:03
A kormányfő amnesztiát ígért a zendülő határőröknek, akik elengedték a túszokat. A halálos áldozatok számáról továbbra is ellentmondó információk jelentek meg.

Véget ért a bangladesi határőrök lázadása: a zendülők szabadon engedték túszaikat, letették a fegyvert, majd visszatértek laktanyáikba - közölte egy kormányszóvivő.

A zendülés szerdán kezdődött a határőrség dakkai főhadiszállásán. A határőrök lövöldözni kezdtek, tiszteket ejtettek túszul, és megszálltak egy közeli bevásárlóközpontot, béremelést és jobb szolgálati feltételek megteremtését követelve.

Az ország vezetése válaszul kivezényelte a hadsereget. A zendülők beleegyeztek abba, hogy leteszik a fegyvert, miután a miniszterelnök valamennyiüknek amnesztiát ígért, és követeléseik teljesítését is kilátásba helyezte.

A kormány utasítására csütörtökön országszerte leállt a mobiltelefon-szolgáltatás, a hatóságok így akarnak gátat szabni a lázadással kapcsolatos híresztelések és félrevezető információk terjesztésének.

A zendülők mintegy 50 embert ejtettek túszul. A foglyokat a határőrizet megerősítésére hivatott félkatonai szervezet, az úgynevezett Bangladesh Rifles (BRD) daccai főhadiszállásán tartották fogva.

A lázadás halálos áldoztainak a számáról továbbra is egymással ellentmondó adatok láttak napvilágot: egyes források szerint tizenegy ember esett áldozatul a vidéki városokra is kiterjedt zendülésnek, a hatóságok aggodalma szerint azonban a halottak száma elérheti az ötvenet is.