Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Felgyújtotta magát egy tibeti szerzetes

2009.02.28. 10:20 Módosítva: 2009.02.28. 10:36
Ezer szerzetes próbált bejutni a tibeti Kirti kolostorba, de a kínai biztonsági erők az útjukat állták. Egyikük leöntötte magát benzinnel, és felgyújtotta magát. A fiatal szerzetest kórházba vitték, állapotáról nincs hír.

"Felgyújtotta magát Kína délnyugati részén egy tibeti buddhista szerzetes, vélhetően a kínai kormány vallásellenes korlátozásai elleni tiltakozásul. A kínai biztonsági erők rálőttek a fiatalemberre" - jelentették emberi jogi szervezetek szombaton.

"A Tapey néven azonosított szerzetest péntek délután lőtték meg Tibetben, a Szecsuan tartománybeli Apa városban" - közölte a londoni székhelyű Free Tibet egyesület, a washingtoni székhelyű Nemzetközi Mozgalom Tibetért és az indiai száműzetésben működő tibeti emigráns kormányhoz kapcsolódó phayul.com hírportál.

A jelentések szerint a szerzetest feltehetőleg kórházba szállították. Állapotáról nincs hír.

Nem engedték a szerzeteseket a kolostorba

Egy másik emberi jogi szervezet, a Diákok a Szabad Tibetért úgy tudja, hogy az incidens Kirti kolostor közelében történt, amikor a hatóságok megakadályozták, hogy mintegy ezer szerzetes bejusson a szent hely belsejébe. A szerzetesek ezután szétszéledtek, de egyikük, a Tapey néven azonosított húsz év körüli férfi, aki egy táblán a dalai láma arcképét tartotta a kezében, benzinnel öntötte le és felgyújtotta magát, majd a biztonsági erők több lövésétől találva összerogyott. Egy gépkocsin állítólag egy közeli kórházba szállították.

Tibetben szerdán kezdődtek az újévhez kapcsolódó hagyományos ünnepségek, de sok tibeti nem hivatalosan bojkottálja ezeket, emlékezve az egy évvel ezelőtti tüntetésekre és az azokat követő hatósági leszámolásokra. A dalai láma, Tibet száműzetésben élő vallási vezetője úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi körülmények között nem helyénvaló ünnepségeket rendezni.

A tibeti újév mellett a jövő hónapra esik a levert 1959-es Kína-ellenes tibeti felkelés 50. évfordulója. A dalai láma és sok ezer híve akkor hagyta el Tibetet, és azóta él száműzetésben. A kínai hatóságok nem engednek újságírókat a tartományba, ezért független forrásból lehetetlen ellenőrizni a történteket.