Edina
-12 °C
-3 °C

CIA-ügynök volt Milosevics titokfőnöke

2009.03.02. 17:26 Módosítva: 2009-03-02 17:35:00
A CIA ügynöke volt Jovica Sztanisics, aki Szlobodan Milosevics idején az Állambiztonsági Hivatal vezetője volt. Ezt állította hétfőn a Los Angeles Times című amerikai napilap.

Jovica Sztanisicsot és egykori helyettesét, Franko Szimatovicsot emberiesség elleni bűnökkel vádolják a hágai Nemzetközi Törvényszéken a Boszniában és a Horvátországban 1991 és 1995 között elkövetett háborús bűncselekmények miatt. A szerb állambiztonság volt vezetője és helyettese, a titkosszolgálat rendőri elitegységének volt parancsnoka 2003. tavaszán még Belgrádban volt őrizetben Zoran Djindjics szerb kormányfő 2003. március 12-i meggyilkolásával összefüggésben. Később kiadták őket Hágának.

Sztanisics, Szlobodan Milosevics volt jugoszláv és szerb elnök egyik legközelibb munkatársa, 1988-tól vezette a szerb állambiztonsági szolgálatot, amelyről olyan képet alakított ki hazájában, hogy az a szerb érdekeket védelmező terrorelhárító szolgálat. 1998-ban mentették fel hivatalából, miután ellentétbe került Miloseviccsel a koszovói szerb-albán konfliktus kezelése és a Nyugattal kívánatos viszony kapcsán. Helyettese, Szimatovics a 90-es évek közepén a szerb titkosszolgálat Vörös Sapkások néven ismert rendőri elitegységének volt a parancsnoka, és egészen Milosevics 2000-ben bekövetkezett bukásáig a szolgálat tagja maradt.

Az amerikai lap hétfői száma szerint Sztanisicsot egy William Lofgren nevű CIA-ügynök szervezte be, mert az amerikaiaknak fontos volt, hogy találjanak valakit a szerb hírszerzésen belül a háborúba zuhanó volt Jugoszláviában. A Los Angeles Times szerint Sztanisics többször tájékoztatta a CIA-t a Milosevics-rezsim belső működéséről, segítette a CIA műveleteit tömegsírok megtalálásában és segítette a CIA-t abban is, hogy titkos bázisokat építsenek ki az amerikaiak Boszniában.

Az amerikai lap szerint Sztanisics volt amerikai partnerei segítségét kérte, hogy megmeneküljön az esetleges életfogytiglani börtöntől Hágában. Az L.A. Times szerint a CIA nem marad "hálátlan", ugyanis már átadtak a hágai bíróságnak egy titkos dokumentumot, amely felsorolja és állítólag bizonyítja Sztanisics "segítő szerepét" a jugoszláv válság idején. A ma már nyugdíjas Lofgren, aki állítólag beszervezte Sztanisics-ot, azt nyilatkozta az amerikai lapnak, hogy ez a bizonyos dokumentum igazolja, hogy az ördöginek tartott Sztanisics mennyi jót tett.

Az L.A. Times írása visszhangot váltott ki Szerbiában, ahol az AFP megjegyzése szerint visszafogottak a vélemények, mert egyelőre csak tanulmányozzák az újság állításait.