Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Harmadszor is halálra ítélték Vegyi Alit

2009.03.02. 15:23 Módosítva: 2009-03-02 15:25:01
Az ítélet szerint a vádlottak felelnek azért, hogy iraki katonák 1999-ben a bagdadi Szadrvárosban és a fővárostól délre fekvő Nedzsefben megöltek több tucatnyi síita civilt, és sokakat elüldöztek.

A harmadik halálos ítéletet szabták ki hétfőn Irakban Szaddám Huszein néhai diktátor "Vegyi Ali" gúnynéven emlegetett bérencére. A diktátor unokatestvérére, Ali Haszan al-Madzsidra emberiesség elleni bűntett címén rótták ki az újabb halálbüntetést.

Összesen tizennégyen ültek a vádlottak padján. Közülük "Vegyi Alit" és két másik vádlottat - a Huszein-rezsim titkosszolgálatának egykori vezetőjét és a Baasz Párt egyik volt funkcionáriusát - ítélték halálra, 11 ember börtönbüntetést kapott, közülük hárman életfogytig tartó szabadságvesztést.

A vádlottakat az ítélet szerint felelősség terheli azért, hogy iraki katonák 1999-ben a bagdadi Szadrvárosban és a fővárostól délre fekvő Nedzsefben megöltek több tucatnyi síita civilt, és sokakat elüldöztek. Azt akarták megakadályozni, hogy tiltakozó megmozdulás törjön ki egy síita méltóság megölése miatt. A síiták azért kezdtek szervezkedésbe, mert biztosak voltak abban, hogy a Huszein-rezsim ügynökei ölték meg a nagy tekintélynek örvendő Mohammed Szádik asz-Szadr nagyajatolláhot.

Két vádlottat - köztük Tárik Aziz volt miniszterelnök-helyettest és külügyminisztert - felmentett a bagdadi bíróság. Tárik Aziz ellen egy másik ügyben még tart a büntetőeljárás.

Madzsídot először 2007 júniusában ítélték halálra Irakban az észak-iraki kurd lakosság körében 1988-ban elkövetett népirtás és emberiesség elleni bűntettek címén. A bíróság ítélete szerint "Vegyi Ali" a 180 ezer kurd életét kioltó Anfal-hadművelet során mérgező gázt vetett be. Ekkor ragadt rá a gúnyneve. Madzsíd később megkapta második halálos ítéletét is háborús bűntettek elkövetése és az emberiesség elleni bűnök vádjával, az 1991-es Öböl-háború idején kitört síita lázadás vérbefojtása miatt. Madzsíd kivégzését azonban rendre elhalasztották eddig, és maradt amerikai őrizetben. Azt nem tudni, hogy a harmadik halálos ítélete után mikor végzik ki.