Adalbert
15 °C
21 °C

Katonai puccs Bissau-Guineában

2009.03.02. 10:08 Módosítva: 2009.03.02. 12:35
Katonák megölték a nyugat-afrikai Bissau-Guinea elnökét. Az ország fővárosában lövöldözés és rakétarobbanások zaja hallatszik. A támadást az válthatta ki, hogy a hadsereg szerint az elnöknek is köze lehet a vezérkari főnök ellen vasárnap elkövetett robbantásos merényletnek.

Megölték hétfőn hajnalban t, Bissau-Guinea elnökét - közölte a nyugat-afrikai ország hadseregének egyik vezetője. Az államfő megpróbált elmenekülni házából, amikor rajtaütöttek. Az elnököt a vasárnap este meggyilkolt Tagmé Na Waié vezérkari főnökhöz közelálló katonák támadták meg.

Nevük elhallgatását kérő szemtanúk az elnök testőrségére hivatkozva arról számoltak be, hogy Vieira holtteste a házában hever. Az elnök magánrezidenciáján állítólag fosztogatás kezdődött. "Láttuk, hogy az elnöki rezidenciáról kivonuló katonák mindent magukkal vittek, ami mozdítható, személyes holmijait, bútorait, mindent" - mondta az egyik szemtanú.

Joao Bernardo Vieira
Joao Bernardo Vieira

Zamora Induta a hadsereg külkapcsolataiért felelős tiszt szerint elsősorban Vieira elnököt terheli a felelősség a tábornok haláláért. A katonatiszt Vieira meggyilkolásának körülményeiről csak annyit árult el, hogy a golyók "lekaszálták" a menekülő elnököt. "Az ország most végre beindul. Ez az ember tört meg minden lendületet" Bissau-Guineában - hangoztatta a fregattkapitány.

Vasárnap este a nyugat-afrikai ország fővárosában nagy erejű pokolgép robbant a fegyveres erők vezérkarának otthont adó épületben, amelynek egy része a detonáció hatására beomlott. A merényletben Tagmé Na Waié tábornok meghalt, öt másik ember megsebesült, közülük ketten súlyosan.


Nagyobb térképre váltás

Hétfőre virradóra szemtanúk szerint lövöldözés és rakétarobbanások zaja hallatszott Bissauban a vezérkar főhadiszállásának körzetéből és a főváros más kerületeiből is. Egyelőre nem világos, hogy kik lőnek. Mások arról számoltak be, hogy a hadsereg egységei körülzárták a főhadiszállást.

Az Afrikai Unió bizottságának elnöke, Jean Ping közönséges bűncselekménynek nevezte és határozottan elítélte az elnök meggyilkolását. A 69 éves Joao Bernardo Vieira, akit csak Nino néven emlegettek, közel 23 évig állt Bissau-Guinea élén. A volt diktátort 1998-99-ben polgárháború űzte el a hatalomból, de 2005-ben újra megválasztották államfőnek. Vieira elnök rezidenciáját már tavaly november 23-án is megtámadták zendülő katonák, a lövöldözésben akkor két testőr vesztette életét. A gépfegyverekkel és rakétavetőkkel végrehajtott támadás után a belügyminisztérium 400 fős testőrséget toborzott az államfő védelmére.

Az elnök és a vezérkari főnök viszonya hónapok óta feszült volt. A vezérkari főnök január elején azt állította, hogy merényletet kíséreltek meg ellene: az elnöki palota előtt őrt álló katonák tüzet nyitottak gépkocsijára. A fegyveres erők parancsnoksága azt mondta, hogy az államfő bérelte fel a fegyvereseket, akik rálőttek a vezérkari főnökre. Az egység egyik tagja tagadta, hogy a lövöldözés a tábornok elleni merényletkísérlet lett volna, mégis elrendelték az alakulat feloszlatását.

Bissau-Guineában, az alig 1,6 milliós volt portugál gyarmaton - a világ egyik legszegényebb országában - évek óta egymást követik az államcsínyek és különböző fegyveres csoportok közötti összecsapások. Elemzők szerint a politikai instabilitást az utóbbi években tovább súlyosbította, hogy tehetős latin-amerikai kokaincsempész bandák vetették meg lábukat az országban, innen terítik a drogot Európában, és kapcsolatrendszerük a hadsereg felső vezetéséig és a kormányig is elér.