Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Putyin pártja nyerte a helyhatósági választásokat

2009.03.02. 10:54
Az Egységes Oroszország Párt 49-79 százalékot szerzett, a második a kommunista párt lett. A vesztesek több szabálytalanságot jeleztek, de komoly visszaélés sehol sem történt.

Jelentős fölénnyel megnyerte a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vezette Egységes Oroszország Párt az oroszországi helyhatósági választásokat, amelyeken szinte kizárólag a parlamentben képviselt pártok jelöltjei indultak.

A szavazatok többségének összeszámlálása után kiderült, hogy Putyin pártja 49 és 79 százalék közötti arányt ért el a kilenc oroszországi regionális parlament vasárnapi megválasztásán. A második helyen, erősen leszakadva, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) végzett, és szerzett mandátumokat az Oroszország Liberális-Demokrata Pártja (LDPR) és az Igazságos Oroszország párt is.

Összesen 79 régióban 3198 választást tartottak: a kilenc regionális parlament és a városi önkormányzatok mintegy 20 ezer helyéért a négy parlamenti párt és néhány helyen az Orosz Hazafiak párt több mint 40 ezer jelöltje indult, rájuk összesen közel 21 millió szavazó adhatta le voksát. A helyi önkormányzati választásokon több helyen jelöltet állított a parlamenten kívüli, liberális Jabloko párt is.

Ez a - korábban rendkívül népszerű - Vlagyimir Putyin kormányfő és Dmitrij Medvegyev elnök számára az első megmérettetés azóta, hogy az energiahordozók magas árából származó korábbi viszonylagos pénzbőség után beköszöntött a válság, milliók veszítették el munkájukat, a rubel árfolyama jelentősen esett, csökkent az ország gazdasági teljesítménye, és egyre gyorsul az infláció. Bár a felmérések szerint a két vezető politikus iránti bizalom érezhetően csökkent, ez a választásokon legfeljebb a viszonylag csekély részvételből derült ki.

A hatalom pártjaként is emlegetett Egységes Oroszország Pártot Vlagyimir Putyin elnöksége idején kreálta a Kreml, majd Putyin az elnöki tisztségből való távozása után a párt elnöke lett, bár tagjai közé nem lépett be. Jelenleg a szervezet több mint kétharmados többséggel bír az állami dumában, a parlament alsóházában, továbbá többségben van a legtöbb helyi választott testületben is.

A választásokat nem előzte meg különösebb kampány, a központi sajtóban gyakorlatilag szó sem esett róluk, valójában az orosz pártok között alig van verseny. Tény azonban, hogy az Egységes Oroszország Párt helyi irodái azok a pontok, ahová a polgárok segítségért fordulhatnak bármilyen ügyes-bajos dolgukkal.

A KPRF választási stábjának vezetője azt mondta, hogy visszatértek a "90-es évek fekete választási technológiái", és a párt, valamint az LDPR megfigyelői elmondták, hogy több szabálytalanságot észleltek és jeleztek a központi választási bizottságnak. Az utóbbi úgy nyilatkozott, hogy nem érkezett panasz komoly szabálysértésről, amely befolyásolhatná az állampolgárok akaratnyilvánítását.