Megtámadták a Srí Lanka-i krikettválogatottat

2009.03.03. 06:33 Módosítva: 2009.03.03. 10:05
A riksás támadók nyolc játékost megsebesítettek, hat rendőr és két civil meghalt. Még nem tudni, mi volt a támadás indítéka. India "a terrorizmus kiirtására" szólította fel Pakisztánt.

Hat pakisztáni rendőr és két civil halt meg abban a fegyveres támadásban, amelyet Lahor város közelében hajtottak végre ismeretlenek a Srí Lanka-i krikettválogatott autóbusza ellen - közölték a helyi hatóságok.

A rendőröket éppen a Srí Lanka-i csapat védelmére rendelték ki. A játékosok közül az első jelentések szerint nyolcan megsebesültek, közülük kettőt kórházba szállítottak.

Lahor rendőrfőnöke elmondta: 12 álarcos ütött rajta a buszon. A támadók riksákon érkeztek, Kalasnyikov géppisztolyokkal, kézigránátokkal felfegyverkezve. Egy szemtanú a Reutersnek legalább két robbanásról is beszámolt.

Egy, a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó pakisztáni illetékes szerint a támadás emlékeztetett a tavaly novemberi mumbai (Bombay) terrorakciókra.

Pandzsáb állam kormányzója is úgy vélekedett, hogy "előre eltervezett terrortámadás volt", amelyet kiképzett fegyveresek hajtottak végre. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a 25 perces tűzharc után a lahori biztonsági erők a közelben két gépkocsiba rejtett pokolgépet találtak és szereltek szét, illetve egy rejtekhelyen gránátokra, robbanószerre és egy pisztolyra bukkantak. A támadók közül még senkit sem fogtak el.

Srí Lanka sportminisztere azt mondta a BBC-nek, hogy öt játékos és az edző könnyebb sérülésekkel megúszta a merényletet.

A csapat éppen egy barátságos mérkőzésre tartott, a pakisztáni válogatottal játszottak volna, a meccset elhalasztották.

India a merénylet után ismét felszólította Pakisztánt, hogy gyökerestől irtsa ki a terrorizmust.

"A pakisztáni bázisú terroristák az egész világra súlyos fenyegetést jelentenek. A pakisztáni kormánynak célravezető és határozott intézkedéseket kell hozni, hogy egyszer és mindenkorra felszámolja a terrorizmus infrastruktúráját" az országban - jelentette ki Visnu Prakas külügyi szóvivő.

India a 2008 végi mumbai támadások óta folyamatosan követeli a szomszédos államtól, hogy hatékonyan lépjen fel a területén működő "terrorcsoportokkal" szemben. Újdelhi egy pakisztáni iszlamista fegyveres csoportnak tulajdonítja a mumbai terrortámadásokat, amelyekben a 9 merénylővel együtt 174 ember vesztette életét, és azzal vádolja az iszlámábádi titkosszolgálatokat, hogy részt vettek a merényletek előkészítésében. Pakisztán februárban elismerte, hogy a terrortámadásokat "részben" területén szervezték meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport