Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Obama alkudozna az oroszokkal?

2009.03.03. 13:23
Barack Obama amerikai elnök állítólag titokban jelezte Dmitrij Medvegyev orosz államfőnek, hogy hajlandók elállni a Bush kormányzat tervezett kelet-európai rakétapajzsától. De csak abban az esetben, ha Moszkva segít megállítani Irán atomprogramját, amelynek a nyugati országok szerint atombomba kifejlesztése a célja. A két ország vezetői április 2-án tárgyalhatnak a kérdésről.

Barack Obama amerikai elnök levélben felvetette Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek, hogy az Egyesült államok elállna a Kelet-Európába tervezett rakétapajzstól, amennyiben Moszkva segítene megakadályozni Iránt atomfegyver kifejlesztésében, írja a The New York Times névtelen amerikai forrásokra hivatkozva.

Moszkva korábban dühösen ellenezte az előző amerikai elnök, George Bush kormányzata által tervezett rakétavédelmi rendszert, amit egyenesen Oroszország elleni lépésnek tartottak. A rendszer részeként az Egyesült Államok Csehország területén radarállomást, míg Lengyelországba tíz megsemmisítő rakétát telepítene. Az indoklás szerint a rakétapajzs védené az Egyesült Államok európai szövetségeseit egy Iránból vagy akár Észak-Koreából indított rakétatámadás ellen.

Az Obama kormányzat már többször is jelezte, hogy helyreállítanák az Egyesült Államok és Oroszország megromlott viszonyát. "Itt az ideje megnyomni az újraindítást gombot, és felülvizsgálni a számos területet, ahol együtt tudnánk dolgozni Oroszországgal" - mondta még februárban Joe Biden alelnök Münchenben.

A két ország vezetői már telefonon és levélben is felvették egymással a kapcsolatot Obama január végi beiktatása óta. Pénteken aztán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Genfben találkozik majd Hillary Clintonnal. A Kommersant szerint Moszkva még nem válaszolt Obama javaslatára, és várhatóan a külügyminiszteri találkozón sem hoznak döntést a kérdésben. A rakétapajzsról majd április 2-án, a G20-ak londoni találkozóján tárgyalhat Obama és Medvegyev.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter a NATO tagállamok védelmi minisztereinek krakkói találkozóján februárban már jelezte, hogy Washington felülvizsgálná a rakétapajzs tervét. Szerinte Irán még nincs az atombomba kifejlesztésének kapujában, ezért van még idő megbeszéléseket folytatni a kérdésben.

Az Egyesült Államok és a nyugati országok szerint Teherán titokban atomfegyvert fejleszt, Irán állítása szerint ugyanakkor csak lakossági célokat szolgál sokat támadott atomprogramja.