Auguszta
-3 °C
2 °C

Vádat emeltek Türingia kormányfője ellen

2009.03.03. 07:14 Módosítva: 2009-03-03 07:20:43
Dieter Althaus január elsején egy osztrák sípályán összeütközött egy szlovák nővel, aki később meghalt. A politikus vállalja a felelősséget, akár két évet is kaphat.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emeltek hétfőn Ausztriában a németországi Türingia tartomány kormányfője ellen. A politikus, Dieter Althaus január 1-én a riesneralmi sípályán összeütközött egy 41 esztendős szlovák asszonnyal, aki olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben meghalt.

Althaust is súlyos fejsérüléssel vitték kórházba, de később felépült. A négy gyermekes Beata Christandl osztrák férje, aki NATO-tiszt, januárban kártérítési igényt nyújtott be a politikus ellen. A vizsgálat szerint a türingiai politikus az alpesi sípályán valószínűleg nagy sebességgel balra kanyarodott és egy szakaszon hegymenetben felfelé ment, amikor összeütközött a szlovák nővel. A leobeni ügyészség szerint a férfi egyszerűen nem figyelt.

Az ügyészség bejelentése szerint Althaus azt mondta nekik, hogy nem emlékszik a baleset részleteire, de vállalja a felelősséget. Ha bűnösnek találja a bíróság, akár két év börtönt is kaphat. A német CDU politikusa korábban azt nyilatkozta, hogy elindul az augusztusi tartományi választásokon, még ha vádat is emelnek ellene.