Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Elrendelték a szudáni elnök letartóztatását

2009.03.04. 16:58 Módosítva: 2009.03.04. 18:14
A Nemzetközi Büntetőbíróság szerdán elrendelte a szudáni elnök letartóztatását, akit háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolnak. A szudáni elnök életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, azonban kézre kerítése még kérdéses, mivel Szudán nem működik együtt a 2002-ben létrehozott nemzetközi törvényszékkel. Afrikai vezetők nem örültek a döntésnek, ami szerintük a békét veszélyezteti a térségban.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerdán a főügyész indítványának eleget téve a Darfúrban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt elrendelte

Omar Haszan Ahmed el-Besír
Omar Haszan Ahmed el-Besír
szudán

i elnök letartóztatását. A 2002-ben létrehozott büntetőbíróság történetében ez az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő államfő ellen ad ki letartóztatási parancsot.

A más nemzetközi testületekkel szemben az ENSZ-től független bíróság főügyésze azzal vádolta Besírt, hogy 2003 óta népirtásszerű műveleteket szervezett országának nyugati térségében, Darfúr körzetében. A főügyész szerint 135 ezerre tehető a halálos áldozatok száma: közülük mintegy 100 ezer éhezés és járványok miatt halt meg, 35 ezret viszont megöltek. A letartóztatási parancs mindazonáltal nem tartalmazza a népirtás vádját, mert azt nem lehet bizonyítani, hogy az akciók egy bizonyos csoport ellen irányultak.

Szudán nem működik együtt

Besír életfogytiglani büntetést is kaphat, ha kézre kerül, és a pert sikerül lefolytatni. Moreno-Ocampo főügyész a letartóztatási parancs kiadását követően ugyanakkor hangot adott kételyeinek a vádlott kézre kerítésével kapcsolatban.

Szudán korában jelezte, hogy nem működik együtt a törvényszékkel, amely a háborús bűnöket vizsgáló első állandó bíróság a világon. A szudáni elnök tagadja az ellene felhozott vádakat. Korábban jelezte, hogy nyugati államok összeesküvésének tekinti az esetleges letartóztatási parancsot.

Veszélyes lépésnek tartják

A darfúri menekülttáborokban kitörő örömmel fogadták a hírt, de az afrikai vezetők nem lelkesednek a döntésért. Az Afrikai Unió bizottságának elnöke, Jean Ping figyelmeztetett, hogy a lépés a békét fenyegeti Szudánban, az egyiptomi külügyminiszter pedig egyenesen felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy "tartson rendkívüli ülést, és függessze föl az elfogató parancs végrehajtását".

Szenegál részrehajlással vádolta meg a bíróságot. "Az a benyomásunk, hogy ez a bíróság csak az afrikaiakat üldözi" - jelentette ki Abdoulaye Wade elnök. Oroszország szudáni különmegbízottja, Mihail Margelov szerint pedig veszélyes precedens született a nemzetközi kapcsolatok rendszerében, ráadásul az alkalmatlan időpontban hozott bírósági döntés az egész térséget negatívan érinti majd.

Az elnökök sem kivételek

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet azt látta jónak hangsúlyozni, hogy "még az elnökök sem kapnak szabad kezet a szörnyű bűncselekmények elkövetéséhez". A szudáni lázadók egyik nagy csoportja, az Igazság és Egyenlőség Mozgalom felszólította el-Besírt, hogy jelenjen meg a Nemzetközi Büntetőbíróságon, és ott bizonyítsa be ártatlanságát.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy "azt, aki atrocitásokat követett el, bíróság elé kell állítani." Az Egyesült Államok ugyanakkor több száz országgal szemben nem ismeri el az ICC joghatóságát, mert attól tart, hogy a terrorellenes harcban egyes érintett állampolgárait szintén a testület elé állíthatják.