Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kína jelentősen növeli védelmi kiadásait

2009.03.04. 06:59 Módosítva: 2009-03-04 07:15:11
Peking idén 480,6 milliárd jüanos (több mint 17 ezer milliárd forintos) hivatalos védelmi költségvetést tervez, 14,9 százalékkal magasabbat az előző évinél.

Li Csao-hszing (Li Zhaoxing), a kínai parlament szóvivője "szerény mértékűnek" mondta a védelmi kiadások növekedési ütemét. A szóvivő hangsúlyozta: a kínai katonai költségvetés emelése az ázsiai ország "szuverenitásának és területi épségének fenntartását" szolgálja, és nem irányul egyetlen külföldi ország ellen sem. Li Csao-hszing szerint a növekmény java részét a 2,3 milliós kínai hadsereg katonáinak emelkedő bérére és juttatásaira költik.

A szóvivő, aki egy nappal a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának megnyitója előtt nyilatkozott, elmondta azt is: a katonai büdzsé a teljes költségvetés 6,3 százalékát sem éri el. A kínai védelmi kiadások a hazai össztermék (GDP) 1,4 százalékára rúgnak.

Az elmúlt két évtizedben az idei már a tizenkilencedik olyan év, amikor az ázsiai ország katonai költségvetése két számjeggyel növekszik. Az Egyesült Államok rendszeresen bírálja a kínai védelmi kiadások átláthatatlanságát, valamint azt, hogy az ázsiai ország katonai ambíciói esetleg veszélyeztethetik a térség biztonságát.

Számos külföldi elemző úgy véli, hogy Peking a hivatalos katonai költségvetésben megjelölt összegnél valójában sokkal többet költ védelmi célokra, de a parlamenti szóvivő tagadta, hogy léteznének ilyen célú titkos kiadások.