Dömötör
-1 °C
14 °C

Külügyminiszter lehet Izraelben Lieberman

2009.03.04. 12:01 Módosítva: 2009.03.04. 12:26
A külügyminiszteri tárcát kaphatja meg a hamarosan felálló izraeli kormányban Avigdor Lieberman, a szélsőjobboldali Jiszáél Béténu vezetője. A tárgyalások még folynak, de a szélsőjobboldali pártnak felajánlott másik két tárca, a védelmi- és pénzügyminiszteri poszt esetében nem jöhet szóba Lieberman neve.

Izrael külügyminisztere lehet Avigdor Lieberman, a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu pártvezetője, nyilatkozta a kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahu vezette Likud párt egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre még semmi sem dőlt el, és továbbra is tárgyalnak a leendő kormány tárcáinak elosztásáról.

Lieberman több interjúban is bejelentette, hogy igényt tart a külügyminiszteri posztra. A Likudon belül egy ilyen kinevezés ugyanakkor a párt egyik vezetőjének ellenállásába ütközne, mivel Szilvan Salom volt külügyminiszter is pályázik a diplomáciai tárca irányítására.

A Jiszráél Béténu a februári parlamenti választások után az ország harmadik legnagyobb politikai erejévé vált 15 képviselőjével a 120 fős kneszetben. Az új kormányban a párt három tárcára kapott ígéretet: a védelmire, a pénzügyre és a külügyre. A Likud azonban tapasztalatlanságára hivatkozva kizárta Lieberman kinevezését védelmi miniszternek, míg a pénzügyminiszteri kinevezés ügyében problémát okoz, hogy a politikus ellen jelenleg vizsgálat folyik korrupció gyanúja miatt.

Benjámin Netanjahu február 20-án kapott megbízást Simon Peresz államfőtől, hogy legkésőbb április 3-ig alakítsa meg kormányát. Ez az a törvényben megszabott határidő, amíg meg kell történnie a kabinet parlamenti beiktatásának. A jobboldali többség támogatásával Netanjahu 65 fő képviselő támogatására számíthat a knesszetben. A jobboldali többséget a Likud 27, a Jiszráél Béténu 15, valamint a különböző vallási pártok 23 képviselője alkotja.