Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Azonosították a krikettválogatott támadóit

2009.03.05. 17:07 Módosítva: 2009-03-05 23:28:02
Egy videófelvétel segítségével a pakisztáni hatóságok a Srí Lanka-i krikettválogatott több támadóját azonosították, számos gyanúsítottat pedig már őrizetbe vettek. Közben számos kritika érte a csapat rendőri biztosítását, és egy pakisztáni tisztviselő is elismerte a szembetűnő biztonsági hiányosságokat.

"A pakisztáni hatóságok azonosították a Srí Lanka-i krikettválogatott elleni keddi terrortámadás elkövetőit" - közölte csütörtökön Pandzsáb szövetségi állam kormányzója. Szalman Taszír azt is elmondta, hogy több gyanúsítottat már letartóztattak, és nagy mennyiségű fegyvert is lefoglaltak.

A pakisztáni rendőrség a CCTV felvételei alapján négy továbbra is keresett támadó fantomképét is elkészítette és nyilvánosságra hozta. A fegyveresek indítékairól egyelőre még semmit sem tudni, bővebb tájékoztatást péntekre ígértek.

A Srí Lanka-i krikett válogatott autóbusza ellen a kelet-pakisztáni Lahorban elkövetett merényletben hat rendőr és két civil meghalt. A helyi rendőrfőnök elmondása szerint 12 álarcos ütött rajta a buszon nem messze a város legnagyobb stadionjától, ahol a Srí Lanka-iak a hazai csapattal játszottak volna.

Szembetűnő mulasztások

A hátizsákos, Kalasnyikovokkal, kézigránátokkal és rakétavetőkkel felfegyverkezett támadók riksákon és motorokon menekültek el.Egy videofelvétel tanúsága szerint néhány támadó az akció után kényelmesen sétált el a helyszínről egy elhagyatott utcán, és láthatóan nem tartott attól, hogy üldözőbe veszik őket. Ezért számos kritika érte a hatóságokat, és Chris Broad, a krikett-válogatott brit bírója azzal vádolta a rendőröket, hogy magukra hagyták a válogatottat.

"Vannak bizonyos biztonsági mulasztások, amelyek nagyon szembetűnőek és egyértelműek" - ismerte el Huszro Pervez pakisztáni tisztségviselő. A konvoj védelmére kirendelt külső kordon egyáltalán nem vagy nem elégségesen reagált a támadásra, és a Srí Lanka-i csapatot kísérő járművek sem voltak megfelelőek. Emellett nem érkezett a helyszínre a rendőri erősítés, amelynek fel kellett volna vennie a harcot a támadókkal, akik így könnyedén elmenekülhettek.