Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Észak-Korea nem garantálja a dél-koreai utasszállítók biztonságát

2009.03.05. 14:13 Módosítva: 2009-03-05 17:01:45
Dél-Korea és az Egyesült Államok hétfő kezdődő 12 napos hadgyakorlatára hivatkozva Észak-Korea közölte, hogy a jövőben nem garantálja a légtere közvetlen közelében elrepülő dél-koreai utasszállítók biztonságát.

Észak-Korea csütörtökön hivatalos közleményben tudatta, hogy a következő hetekben nem garantálja a légtere közvetlen közelében elrepülő dél-koreai utasszállítók biztonságát. Az északiak azért adták ki a fenyegető hangvételű figyelmeztetést, mert Dél-Korea és az Egyesült Államok hadserege hétfőn közös hadgyakorlatba kezd.

A szokásos évi hadgyakorlatot több tízezer amerikai és dél-koreai katona és egy amerikai repülőgép-hordozó részvételével tartják március 9. és 20. között Dél-Korea több vidékén. Szöul és Washington rendszeresen leszögezi, hogy a gyakorlatok védelmi jellegűek, de Phenjan egy ellene irányuló háború nyitányaként fogja fel azokat.

"Mivel nem tudni, milyen jellegű katonai összecsapás alakulhat ki a hadgyakorlatból (...) nem tudjuk garantálni a dél-koreai civil légi járatok biztonságát a területünk fölött és annak közelében" - hangzik a hivatalos észak-koreai közlemény.

A helyzetet bonyolítja, hogy Észak-Korea hivatalosan első saját műholdja fellövésére készül, amiről viszont külföldön úgy vélik, hogy igazából az Egyesült Államok elérésére is képes ballisztikus rakéta kipróbálásáról van szó.

Dél-Korea két nagy légitársasága, a Korean Air és az Asiana Airlines mindenesetre már bejelentette, hogy megváltoztatják járataik útvonalát, és a szokásosnál messzebb repülnek majd az északi légtértől.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft