Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Merényletektől tartanak Indiában

2009.03.05. 12:10 Módosítva: 2009-03-05 12:11:17
Az országban hamarosan választási kampány kezdődik, a terroristák kihasználhatják a lehetőséget.

Terrormerényletek zavarhatják meg a hamarosan kezdődő indiai választási kampányt az ország belügyminisztere szerint. "A választásokhoz közeledve hatalmas lesz a kísértés valami igazán drámai akció végrehajtásra, ezért nagyon-nagyon ébernek kell lennünk" - mondta Palaniappan Csidambaram.

Az április-májusi szavazáson 714 millió választó szavazhat, a kampány során nagy tömegrendezvények lesznek, ezek pedig ideális célpontjai az öngyilkos merénylőknek. Az indiai rendőrség kétmillió fővel igyekszik garantálni a biztonságot.

A Mumbai (Bombay) belvárosában tavaly novemberben elkövetett merényletek óta igen feszült a hangulat Indiában, és a közbiztonság minden bizonnyal a kampány központi témája lesz. A kormány terrorizmusellenes intézkedések egész sorát vezette be, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) szerint azonban az ország vezetése nem lép fel elég határozottan a lakosság védelméért.

A kormány a választók rokonszenvének megszerzését is célzó, harcos retorikával a rivális szomszédot, Pakisztánt okolja a mumbai támadásokért, amelyekben a legutóbbi hivatalos adatok szerint 166 ember halt meg. Újdelhi szerint a merénylők pakisztániak voltak, a pakisztáni területen működő Laskar-e-Taiba radikális csoport szervezte meg az akciót, és ebben a pakisztáni katonai titkosszolgálat is segédkezett, ráadásul az iszlámábádi kormány megszakította a megbékélést szolgáló indiai-pakisztáni párbeszédet.

A két állam már három háborút vívott egymással 1947-es függetlenné válásuk óta. A kilencvenes évek vége óta mindkét ország bevallottan rendelkezik atomfegyverekkel.