Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Elhagyhatta a kórházat a zimbabwei kormányfő

2009.03.07. 18:30

Elhagyhatta a kórházat szombaton Morgan Tsvangirai, a zimbabwei kormány nemrég hatalomra került elnöke, aki előző nap szenvedett súlyos közlekedési balesetet.

Nyakmerevítőben

A zimbabwei miniszterelnök testőreinek, valamint pártja, a korábban ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) vezetőinek kíséretében távozott a kórházból, az állami televízió képsorai szerint bekötözött fejjel, nyakmerevítőben. Az arra járók megtapsolták őt, mielőtt beszállt hivatali gépkocsijába.

A pénteki közúti balesetet - amelyben Morgan Tsvangirai felesége, Susan életét vesztette - egy teherautó okozta, amely összeütközött a kormányfő városi terepjárójával. Tsvangirai szóvivője szerint a miniszterelnök a főváros Hararéhoz közel fekvő vidéki házába indult, ahol szombaton pártgyűlést akartak tartani. Az úton szembejött, és összeütközött velük a teherautó, amelynek sofőrje valószínűleg elaludt vezetés közben.

Az amerikai nagykövetség szombaton azt közölte, hogy teherautó az Egyesült Államok által adományozott AIDS-gyógyszereket szállított, és a vezetője egyik zimbabwei szállítójuk volt.

Bár Tsvangirai régebben számos merényletkísérlet célpontja volt, pártja szombaton nem kívánt találgatásokba bonyolódni arról, hogy a baleset mögött esetleg bűncselekmény állhat, ellenben független vizsgálatot szorgalmazott.

Lassú csere

A miniszterelnök pártja, az MDC a tavaly tavaszi, gyakorlatilag patthelyzetet eredményező választások után csak idén februárban érte el, hogy Robert Mugabe elnök megossza vele a hatalmat, és bekerülhessen a nemzeti egységkormányba.

Az új vezetésre súlyos problémák megoldása vár. Zimbabwe gazdasága összeomlott, az infláció csillagászati mértékű, az országban tavaly ősz óta kolerajárvány dúl, amelyben 88 ezer ember megbetegedett, négyezer meghalt. A nagy nehézségek árán összehozott egységkormány sem stabil, ami tovább növeli a gondokat. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank a jövő héten méri fel az ország gazdasági helyzetét.