Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lemondott a palesztin miniszterelnök

2009.03.07. 10:41 Módosítva: 2009-03-07 10:59:56
Egy palesztin egységkormány megalakítása érdekében szombaton bejelentette lemondását Szalám Fajjád palesztin kormányfő.

Lemondott posztjáról szombaton Szalám Fajjád palesztin kormányfő, hogy megnyissa az utat egy konszenzuson alapuló palesztin egységkormány előtt. Fajjád legfeljebb március végéig marad hivatalában.

Fajjád közvetlenül azt megelőzően nyújtotta be lemondását, hogy felújítják a hatalommegosztási tárgyalásokat Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke, a Fatah szervezet vezetője és a Hamász vezetői között. Közleménye szerint hozzá kíván járulni a haza egységének helyreállításához.

A palesztin elnök és az iszlamista mozgalom képviselői február végén Egyiptomban kezdték meg a megbékélési párbeszédet. A következő forduló keddre várható. Sokan a két szervezet közötti ellentéteket okolták az izraeli-palesztin béketárgyalások megrekedéséért, és a BBC által megkérdezett elemzők szerint egyre több palesztin akar megyegyezést.

A Hamász már régóta a miniszterelnök távozását követelte. Favzi Barhum, a Hamász gázai szóvivője szerint Fajjád lemondása várható volt, mert kormánya alkotmányellenes volt és magánérdekeket szolgál.

Abbász azt követően nevezte ki kormányfőnek Szalám Fajjádot, hogy a Hamász 2007-ben erőszakkal magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben.