Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Vádat emelnek a volt izraeli államfő ellen

2009.03.08. 19:01
Az izraeli főügyész vádemelést javasolt Mose Kacav volt államfő ellen. Menahem Mazuz azzal indokolta a vádemelést, hogy megbízhatónak tartja a felperesek vallomásait. Kacav úgy reagált, hogy örül a döntésnek, mert így bíróság előtt bizonyíthatja ártatlanságát.

Nemi erőszak és más szexuális vétségek miatt vádat emelnek Mose Kacav volt izraeli államfő ellen, közölte vasárnap az izraeli igazságügyi minisztérium.

A tárca közleménye szerint Menahem Mazuz főállamügyész úgy döntött, hogy nemi erőszak és más szexuális vétségek miatt vádat emel Kacav ellen, aki idegenforgalmi miniszterként és államfőként követte el ezeket a bűncselekményeket. Emellett az ügyészség az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt is vádat emel a volt államfő ellen.

A főállamügyész azután döntött a vádemelésről, hogy megbízhatónak találta a felperesek tanúvallomásait, és úgy értékelte, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok elegendőek a vádelemeléshez.

Kacav két héttel hétéves mandátuma lejárta előtt, 2007 júniusában kényszerült lemondani, miután négy korábbi női beosztottja beperelte nemi erőszakért, zaklatásért és szeméremsértésért. Tavaly áprilisban Kacav elutasította a felajánlott vádalkut, amivel az ügyészség ejtette volna a legsúlyosabb vádakat, köztük a nemi erőszak vádját.

Kacav egyik munkatársa azt közölte vasárnap az izraeli rádióval, hogy a volt elnök örül az ügyészség döntésének, mivel ezzel lehetősége nyílik arra, hogy a bíróság előtt bebizonyítsa ártatlanságát.

Elmarasztaló ítélet esetén a 63 éves politikust akár 16 évi szabadságvesztésre is elítélhetik.