Valér
4 °C
8 °C

Elnémult a forródrót a két Korea között

2009.03.09. 11:12
Megkezdődött hétfőn Dél-Koreában a helyi katonaság és az amerikai haderő közös hadgyakorlata. A sztálinista állam a "katonai provokációra" válaszul teljes harckészültségbe helyezte haderejét, és megszüntette az észak- és dél-koreai hadsereg közötti kommunikációt lehetővé tevő forródrótot is.

Már a hadgyakorlat terve is heves reakciót váltott ki a kommunista Észak-Korea részéről, a phenjani fenyegetések hatására megnövekedett a feszültség a Koreai-félszigeten. A sztálinista állam előbb bejelentette, hogy a "katonai provokációra" válaszul teljes harckészültségbe helyezte haderejét, majd közölte: háborús cselekedetnek fogja tekinteni s azonnal megtorolja kilőni tervezett ballisztikus rakétájának esetleges megsemmisítését.

Phenjan Taepodong-2 típusú rakétával tervez kísérletet, állítása szerint békés űrprogramja részeként. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban közölték, nem látnak különbséget aközött, hogy műhold pályára állítása vagy hadieszköz kipróbálása a cél: Észak-Koreának az érvényben lévő ENSZ-határozatok szerint tilos bármilyen ballisztikus rakétát indítania.

Észak-Korea a múlt héten azzal állt elő, hogy a március 20-ig tartó koreai-amerikai hadgyakorlat alatt nem tudja garantálni a légtere közelében elhaladó dél-koreai polgári repülőgépek biztonságát. A burkolt fenyegetés miatt több légitársaság megváltoztatta repülési útvonalát.

Phenjan hétfőn a 12 napos hadgyakorlat idejére megszüntette az észak- és dél-koreai hadsereg közötti forródrótot is, olyan időszakban fosztva meg a két országot az egyetlen közvetlen kommunikációs eszköztől, amikor egy véletlen összetűzésből is szabályos ütközet alakulhat ki.

A két ország által közösen működtetett keszongi ipari parkban mintegy 570 dél-koreai alkalmazott rekedt, mert Phenjan és Szöul a forródróton tájékoztatta egymást az észak-koreai határvároson, Keszongon átmenő áru- és személyforgalomról is, ami most leállt a telefonösszeköttetés felfüggesztése miatt. Az ott maradt dolgozók közül hétfőn mintegy nyolcvanan akartak visszatérni Dél-Koreába, de mostanáig egyik sem tudta átlépni a határt.

Előzőleg csaknem 700 dél-koreai akart visszamenni Keszongba, akik jelenleg a határ dél-koreai oldalán vesztegelnek - közölte helyi idő szerint hétfő délután a szöuli országegyesítési minisztérium, és a forródrót haladéktalan helyreállítására szólította fel Phenjant. A tárca tudomása szerint az észak-koreai városban rekedt dél-koreaiak biztonságban vannak.

Az idei hadgyakorlat kiterjedtebb, és hosszabb ideig tart, mint a korábbi években - mellesleg incidensek nélkül lezajlott - hasonló gyakorlatok. A hadgyakorlaton, amelyen az amerikai és a dél-koreai erők együttes védelmi képességét tesztelik, 26 ezer amerikai katona vesz részt, s egy amerikai repülőgép-hordozó anyahajót is bevetnek.

A két Korea között technikailag még mindig hadiállapot van, mert 1950 és 1953 közötti háborújuk nem békeszerződéssel, csak fegyverszünettel zárult.