Piroska
-2 °C
5 °C

Készültségbe helyezték az észak-koreai hadsereget

2009.03.09. 06:41 Módosítva: 2009-03-09 06:46:10
Készültségbe helyezte 1,2 millió fős katonaságát Észak-Korea - jelentette a KCNA phenjani hírügynökség helyi idő szerint hétfő hajnalban, nem sokkal azelőtt, hogy megkezdődött volna az amerikai - dél-koreai közös hadgyakorlat.

A 12 napos tréninget Észak-Korea már korábban "egy háború nyitányának" nevezte, míg az amerikaiak és dél-koreaiak szerint a hadműveletek a megelőzést szolgálják. A koreai néphadsereg (KPA) közleménye szerint a hadgyakorlat "példátlan az abban résztvevő támadó erők létszámát és időtartamát tekintve."

Kim Dzsongil katonai vezetők körében
Kim Dzsongil katonai vezetők körében

Az észak-koreai hadsereg főparancsnoksága ezért a fegyveres testület valamennyi tagját arra utasította, hogy álljon teljes harckészültségben - áll a közleményben, amely szerint a rendelkezés önvédelmi jellegű, és célja a nemzet függetlenségének és méltóságának megvédése. Phenjan azt is bejelentette, hogy a gyakorlat elleni tiltakozásul el fogja vágni a Dél-Koreába vezető katonai telefonvonalakat, az egyetlen még megmaradt kommunikációs csatornát a két ország között.

A "második koreai háborút" idéző nyilatkozat szerint Phenjan azonnali lépésként vezeti majd be a szigorú katonai kontrollt és az észak-déli katonai kommunikáció befagyasztását.

Az évente megrendezett hadgyakorlat idén március 20-ig tart, és abban több tízezer amerikai és dél-koreai katona vesz részt. Washington és Szöul szerint a hadműveletek kizárólag a megelőzés célját szolgálják, ám Phenjan "egy háború nyitányának" tekinti azt.

A hadgyakorlat miatt Észak-Korea már korábban közölte, hogy nem tudják majd garantálni az ország légterében, illetve annak közelségében haladó dél-koreai utasszállító repülőgépek biztonságát.