Benedek
-4 °C
5 °C

Kínai erődemonstráció a tibeti felkelés évfordulóján

2009.03.09. 19:05
Kedden lesz a tibeti felkelés 50. évfordulója, amire Kína komoly biztonsági intézkedésekkel készül. Azt akarják megakadályozni, hogy a tavaly márciusihoz hasonló zavargások törjenek ki Kína tibetiek lakta területein.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök felszólította hétfőn a tibeti vezetőket, hogy "építsék fel a stabilitás nagy falát a szeparatizmus ellen, óvják meg a haza egységét".

Hu, aki a Kínai Kommunista Párt tibeti szervezetének első titkára volt 1988 és 1992 között, hétfőn Pekingben találkozott a kínai parlament éves ülésszakán részt vevő tibeti küldöttekkel. Azt hangsúlyozta, Tibetnek mindenekelőtt gyors gazdasági fejlődésre van szüksége, a gazdasági fejlődésnek pedig fontos feltétele a társadalmi stabilitás, a jó belbiztonsági helyzet, a tartós rend és a nyugalom. Az állami CCTV televízió idézte szavait.

Kedden lesz a kínai fennhatóság elleni 1959-es tibeti felkelés 50. évfordulója, illetve a napokban lesz egy éve, hogy Kína-ellenes zavargások törtek ki Tibet fővárosában, Lhászában.

Az évfordulókra készülve a kínai hatóságok az utóbbi hetekben növelték a rendőri és katonai erők létszámát a tibetiek lakta országrészekben, így Tibeten kívül Csinghaj (Qinghai), Szecsuan (Sichuan) és Kanszu (Gansu) tartományok egyes körzeteiben is, ezzel akarják megakadályozni, hogy zavargások törjenek ki.

A rendőrség sűrítette járőrözését azok a buddhista kolostorok körül, amelyek gyakran fészkei a kínai uralom elleni tüntetéseknek. Páncélos járművek gyakori mozgása tapasztalható ezekben a térségekben, és számos közúti ellenőrzőpontot hoztak létre az emberek mozgásának ellenőrzésére.

Kang Csin-csung (Kang Jinzhong), a tibeti rendőrség kommunista pártszervezetének titkára nem tart zavargásoktól, azonban - mint kifejtette a hivatalos Új Kína hírügynökségnek adott nyilatkozatában - a rohamrendőrség erői készen állnak minden zavargás elfojtására. A határőrség párttitkára, Fu Hung-jü (Fu Hongyu) elmondta, hogy csapaterősítéseket vezényeltek Tibet nemzetközi határaira az átkelőhelyek és az utak fokozott ellenőrzésére.

Minden óvintézkedés ellenére volt egy kisebb incidens hétfőn Csinghaj tartomány tibetiek lakta részén: házi készítésű pokolgépek két rendőrautót megrongáltak. Személyi sérülés nem történt, és egyelőre azt sem tudják, ki és miért hajtotta végre a támadásokat.

Szerzetesek vezette lhászai tüntetések zavargásokba torkollottak tavaly március 14-én. Tibetiek tömegei rohanták meg akkor a kínai tulajdonban lévő boltokat, és megöltek tizenkilenc embert. A zavargások később kiterjedtek a tibetiek által lakott összes területre. Tibeti emigránsok és a velük rokonszenvező külföldi szervezetek adatai szerint több mint kétszáz tibeti halhatott meg a zavargók és a kínai rendfenntartó erők összecsapásaiban.