Ratko Mladics Belgrád paneldzsungelében bujkálhat

2009.03.09. 10:49 Módosítva: 2009.03.09. 10:56
A szerb titkosszolgálatok értesülése szerint a háborús bűnökért körözött Ratko Mladics tábornok a szerb főváros Új Belgrád nevű negyedében bujkál - jelentette a Press című újság. A sokemeletes házakból álló lakótelep ideális hely a bújkálásra. A keresést nehezíti, hogy senki sem tudja, hogyan néz ki ma a volt boszniai szerb hadseregparancsnok.

A lap a titkosszolgálatok legfelsőbb irányítóihoz közel álló, meg nem nevezett személyre hivatkozva azt írta, hogy a szolgálatok információi szerint a volt boszniai szerb hadseregparancsnok évek óta nem hagyta el a búvóhelyéül szolgáló lakást. Minden kapcsolatot megszakított a családjával, ismerőseivel, s csupán egy emberrel áll összeköttetésben, aki nagyjából hetente élelmet és gyógyszert visz neki.

Hogy pontosan hol az a lakás, amelyben meghúzta magát, azt a Press informátora szerint a titkosszolgálatok sem tudják, csupán gyanítják. A felderítést nehezíti, hogy Új Belgrád egy hatalmas, sokemeletes házakból álló lakótelep, igazi városi dzsungel, ahol könnyű észrevétlennek maradni. Házaiban a lakók nem ismerik egymást, sokszor még a szomszédjukról sem tudják, kicsoda.

Az újság által megszólaltatott szakértők szerint nehezíti Ratko Mladic elfogását, hogy senki sem tudja, hogyan néz ki. Az utolsó fénykép a múlt század kilencvenes éveinek közepén készült róla.

Ha sikerülne rábukkanni, elfogása mindenképpen kockázatos lenne. A Mladics személyiségét elemző pszichológusok szerint szinte biztos, hogy a tábornok ellenállna, s a gyilkosságtól sem riadna vissza, hogy menekülhessen - írta a Press. Az újság idézte Ninoslav Krstic nyugalmazott tábornokot is, aki valaha együtt szolgált Mladiccsal, s aki szerint a volt boszniai főparancsnok semmiképp sem adná meg magát békésen.

A Mladics után legkeresettebb, a múlt év nyarán elfogott háborús bűnös, Radovan Karadzic szintén Új Belgrádban rejtőzködött évekig