Auguszta
-3 °C
2 °C

Öngyilkos merénylő mészárolt Irakban

2009.03.10. 15:06 Módosítva: 2009-03-10 15:08:33
Megbékélésről tárgyaltak iraki törzsi vezetők, amikor egy öngyilkos merénylő rontott rájuk egy Bagdad melletti település piacterén. A detonáció után 33 ember maradt halva a helyszínen (többek között két újságíró), és 46 megsebesült.

Legkevesebb 33 ember életét oltotta ki s további 46 embert megsebesített egy öngyilkos merénylő, amikor felrobbantotta magát egy Bagdad melletti településen. A hadsereg közlése szerint a merénylet akkor történt, amikor a törzsi vezetők katonatisztek és újságírók kíséretében bejárták a fővárostól 25 kilométerre nyugatra fekvő Abu Graib település zsúfolt piacát.

Az iraki biztonsági szolgálattól származó források adatait megerősítették az iraki védelmi tárcához tartozó források is, bár a minisztérium hivatalos tájékoztatójában még 28 halottról és 28 sebesültről számolt be. A merényletben az al-Bagdadíja magántévé két riportere is életét vesztette, a kormánytelevízió egy tudósítója pedig megsebesült.

Belügyi illetékesek szerint a törzsi vezetők a merénylet előtt egy megbékélési megbeszélésen vettek részt. A hasonló tárgyalások általánossá váltak a síita és a szunnita vezetők között, az iraki kormány megbékélésre próbálja rábírni a különböző muzulmán felekezeteket. Három napon belül ez már a második súlyos merénylet volt az iraki fővárosban. Vasárnap harminc iraki meghalt és közel hatvan megsebesült a helyi rendőrakadémiánál történt robbantásban.