Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Befenyíti a madagaszkári hadsereg a politikát

2009.03.10. 16:57 Módosítva: 2009-03-10 16:59:18
Minden politikai és szervezet fogjon össze nagyon gyorsan, és vessen véget az év eleje tartó válságnak, erre kérte a politikai elitet a madagaszkári vezérkari főnök. A hadsereg szűk határidőt szabott a helyzet rendezésére: ha a politika nem orvosolja a válságot 72 órán belül, akkor a hdsereg veszi kézbe az ügyet.

Hetvenkét órás ultimátumot adott a madagaszkári hadsereg kedden a politikusoknak az év eleje óta húzódó válság megoldására, s megfenyegette őket: ha nem oldják meg a válságot, a katonaság veszi kézbe a dolgokat. "Nem állunk senkinek az oldalára, de kérjük az összes politikai szereplőt, társadalmi szervezetet és pártot, hogy azonnal fogjanak össze, s találjanak megoldást 72 órán belül. Ha ez idő alatt nem lesz megoldás, a fegyveres erők teljesítik kötelességüket a nemzet érdekében", jelentette be Edmond Rasolomahandry, a hadsereg vezérkari főnöke egy sajtótájékoztatón.

A hadsereg egyes egységeinél már a múlt héten több zendülés volt, s ennek hatására kedden lemondott a védelmi miniszter: egy hónapon belül a második. Lemondó levelét, katonákkal körülvéve magát, az irodájában olvasta fel, és lépését később azzal magyarázta, hogy "nem szereti, ha a malgasok egymást ölik". A válság kezdete óta mintegy 130-140 ember vesztette életét a szigetországban.

Az ellenzék élén álló Andry Rajoelina, a főváros leváltott polgármestere az ENSZ védelme alá helyezte magát, és elrejtőzött egy diplomácia képviseleten, a helyi sajtó szerint a francia nagykövet rezidenciáján. Többször is felszólította Marc Ravalomanana elnököt, hogy mondjon le tisztségéről, mert már nem ellenőrzi sem a fővárost, sem a tartományokat.

Az elnök egy keddi tévébeszédében bejelentette, hogy vállalja a felelősséget az általa elkövetett hibákért, és megígérte, hogy mindenkit meghallgat, megkeresi a megoldást. Egyházi vezetők tárgyalásokat kezdeményeztek az ellenfelek között. Ravalomanana elnök megígérte, hogy ott lesz a tárgyaláson, Rajoelina szándéka még nem ismeretes.