Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kína agresszívebb, mint valaha

2009.03.10. 19:38
Washington szerint oceanográfiai kutatásokat végzett nemzetközi vizeken az az amerikai hajó, amit kínai hadihajók zaklattak. A kínaiak szerint nem nemzetközi vizeken hajóztak az amerikaiak, és ráadásul nem tudományos kutatást végeztek, hanem az Impeccabble az amerikai haditengerészet legkorszerűbb, legtitkosabb tengeralattjáró-felderítő egysége.

Kína a korábbinál harciasabbnak, agresszívebbnek tűnő magatartást tanúsít, jelentette ki Dennis Blair. Az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató szerint a hétvégén a Dél-kínai-tengeren történt incidens a legsúlyosabb 2001 óta, amikor Kína egy amerikai kémrepülőgépet fogott el a legénységével együtt.

Washington hivatalosan tiltakozott a kínai kormánynál amiatt, hogy kínai hadihajók zaklatták az amerikai haditengerészet egy "fegyvertelen kutató járművét". A Pentagon közlése szerint vasárnap egy kínai hírszerző hajó és négy másik hajó veszélyesen megközelítette az Impeccable nevű amerikai hajót, amely civil személyzettel oceanográfiai kutatásokat folytatott a Dél-kínai-tengeren, nemzetközi vizeken. Az eset Hajnan (Hainan) szigettől 120 kilométerre délre történt.

"Elvárjuk, hogy a kínai hajók viselkedjenek felelősségteljesen, és tartózkodjanak a provokatív tevékenységtől, amely ütközéshez vezethet a tengeren, veszélyeztetve a hajókat és a tengerészek életét", mondta az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Kína külügyi szóvivője válaszképpen közölte: az amerikai hajó titkos megfigyelést végzett a térségben, az amerikai állítással szemben nem nemzetközi vizeken, hanem Kína különleges gazdasági övezetében. Ezzel pedig megsértette a nemzetközi jogot és a kínai törvényeket.

Az esetről kiadott hivatalos amerikai közlemény nem részletezte, hogy a fegyvertelen kutató járműként jellemzett Impeccabble valójában az amerikai haditengerészet legkorszerűbb, legtitkosabb tengeralattjáró-felderítő egysége. Nem kétséges, hogy mit keresett a térségben; a kínaiak Hajnan szigeten építették fel új tengeralattjáró bázisukat. Az Impeccable egyike annak a négy amerikai hajónak, amely fel van szerelve a legkorszerűbb szonárral, a SURTASS LFA legújabb nemzedékével, amely nagy távolságból is képes észlelni a legmodernebb, csendesebb tengeralattjárókat.

Elemzők szerint a tengeri incidenst követő diplomáciai csörte minden bizonnyal hamar véget ér, mivel az egymással szoros gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokat ápoló Washingtonnak és Pekingnek nem érdeke az ügy felfújása. A vasárnapi eset a legújabb, a szokásosnál nagyobb nyilvánosságot élvező és valószínűleg veszélyesebb jelenet volt abban a macska-egér játékban, amelyet az amerikai és kínai haditengerészet erői hosszú ideje folytatnak egymással a Dél-kínai-tenger térségében - fogalmazott a The Christian Science Monitor keddi tudósításában.