Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Elismerte hibáit a pápa

2009.03.12. 14:31 Módosítva: 2009-03-12 17:55:01
XVI. Benedek pápa a püspöki karnak címzett levelében ismerte el, hogy a Vatikán komoly hibákat vétett a Szent X. Pius Testvériséghez tartozó négy püspök kiközösítésének feloldásakor. A jövőben nagyobb figyelmet fordítanak majd például az internetre.

"Mélyen elszomorító az egyházon belüli ellenségeskedés, amit a Williamson-ügy szított" - írta XVI. Benedek pápa csütörtökön megjelent levelében, amelyben a holokauszttagadó püspök és társai kiközösítésének visszavonása miatt kirobbant botrányt elemzi. A püspöki karnak címzett pápai levélben az egyházfő azt is elismeri, hogy a Vatikán komoly hibákat vétett.

A Vatikán január 24-én jelentette be, hogy a pápa megszünteti a négy püspök kiközösítését. Ezzel egyidejűleg kiderült, hogy a brit Williamson néhány nappal korábban egy svéd televízióban kifejtette: szerinte "nem voltak gázkamrák", és azokkal a "revizionistákkal" ért egyet, akik azt állítják, hogy "200 ezer-300 ezer zsidó pusztult el a náci koncentrációs táborokban, de egyikük sem gázkamrában". A Williamson-interjú és a pápa intézkedése világszerte komoly felzúdulást okozott.

"A Vatikán többször melléfogott a Szent X. Pius Testvériséghez tartozó négy püspök kiközösítésének feloldásakor" - írta a pápa. Az egyik hiba az volt, hogy alábecsülték az internet jelentőségét. A világháló segítségével időben tudomást szerezhettek volna Williamson nézeteiről, amelyek nyilvánosságra kerülése így nem esett volna egybe a rehabilitációval. Az internetre ezért XVI. Benedek szerint nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a jövőben.

A másik hiba az volt, hogy nem magyarázták meg kellő alapossággal a kiközösítés feloldásának okait, és azt, hogy pontosan mit jelent az intézkedés. Kiközösíteni csak személyeket lehet, intézményeket nem, a Piusz testvériséghez tartozó négy püspök visszafogadása tehát egyáltalán nem jelenti az antiszemitizmussal vádolt szervezet elismerését. Ehhez arra lenne szükség, hogy a testvériség elfogadja a II. Vatikáni Zsinat valamennyi határozatát - szögezte le a pápa.

A rehabilitációt az egyház egységének érdekében tett intézkedésként kell értelmezni, a pápa szerint ugyanis a mai világban a hívők egysége a legfontosabb.

Támadások középpontjában

A levél szerint a szabadság rosszul felfogott eszméje békétlenséget szült, és az egyházfő elleni heves támadásokra sarkallta a Pius testvériség tagjainak visszafogadását ellenző katolikusokat. "Mélyen elszomorított, hogy még katolikusok is, akik voltaképpen ismerhették volna az ügy részleteit, úgy érezték, hogy rám kell támadniuk" - jegyezte meg XVI. Benedek szokatlanul nyílt és személyes írásában, amely reményei szerint hozzájárul az egyház belső békéjéhez.

A pápa fájlalja, hogy egy pillanatra a keresztény-zsidó viszonyban is feszültség keletkezett a holokauszttagadó püspök és társai ügye miatt, és köszöntet mondott többek között a katolikus egyház zsidó barátainak, hogy segítettek elsimítani az incidenst.