Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kamera előtt robbantotta fel magát

2009.03.12. 18:52 Módosítva: 2009-03-12 19:43:37
A Mohamed próféta születésnapját ünneplő tömegben robbantott kedden a tamil tigrisek merénylője, aki a kormány több miniszterét próbálta megölni Srí Lanka déli részén. A Telegraph videót is közzétett a robbantásról, amelyben legalább tíz ember életét vesztette, további negyvenen megsebesültek.

A Telegraph közzétette honlapján a tamil tigrisek keddi öngyilkos merényletéről készült videófelvételt. A Mohamed próféta születésnapját ünneplő tömegben tartózkodó hat miniszter ellen irányult a támadás, amelyben legalább tíz ember életét vesztette, további negyvenen megsebesültek. A sziget déli részén található Akuressában egy mecsetnél elkövetett robbantásban az olajügyekkel és a telekommunikációval foglalkozó miniszter is megsérült.

 

"A menetben sétáltunk, és épp beléptünk a mecset kapuján, amikor a robbanás történt. Azt hittem, egy nagy petárda volt" – nyilatkozta Mahinda Japa Abivardin kulturális miniszter az AFP-nek. A kormány tagjai közül Mahinda Vidzseszekara telekommunikációs miniszter sérült meg a legsúlyosabban, az orvosok egyelőre még nem döntötték el, hogy átszállíthatják-e a főváros Colombo egyik kórházába.

A robbanásban három helyi politikus és három diák is életét vesztette.

Az északi tamil területeken közben tovább folytatódtak a harcok az utolsó lázadó városért a kormányerők és a tamil tigrisek között. Egy egészségügyi tisztviselő szerint a napokban 49-nél is több civil halhatott meg a harcokban. Amennyiben a hadseregnek sikerül elfoglalnia a települést, akkor a független tamil államért 25 éve harcoló lázadók csapdába kerülnek.

Hadseregük vereségével párhuzamosan ugyanakkor a tigrisek egyre inkább hagyományos gerillataktikát alkalmaztak, és több öngyilkos merényletet is elkövettek. Néhány héttel korábban a főváros Colombo ellen is támadást indítottak két repülőjükkel.