Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Munkácson megrongáltak egy szabadságharcos emlékművét

2009.03.12. 10:33 Módosítva: 2009-03-12 10:41:41
A podheringi emlékmű ruszin nyelvű márványtábláját gyalázák meg.

Munkács határában megrongálták az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc podheringi csatájának helyszínén álló emlékmű ruszin nyelvű márványtábláját - közölte csütörtökön a Kárpátalja című beregszászi hetilap.
A történtekről az arra járók értesítették a hét végén Gajdos Olgát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) munkácsi szervezetének elnökét, aki az esetet jelentette a munkácsi városi tanácsnak (közgyűlésnek).
"Nagyon sajnáljuk a történteket, mert így március 15-én a megrongált emléktábla mellett kell majd ünnepelnünk" - mondta Gajdos Olga a hetilapnak.
Az újság szerint a podheringi emlékműnek a rendszerváltást követően is sanyarú sors jutott. A kilencvenes évek elején - így a cikk - a KMKSZ révén pótolták az 1849-es csata helyszínén 1901-ben állított obeliszk tábláit, ám azokat színesfémtolvajok ellopták, és később a helyükre került márványtáblákat is összetörték. Végül néhány éve Munkács városa készíttette el a jelenleg is látható emléktáblákat az eredeti magyar és ruszin nyelvű feliratokkal.