Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Rajtaütöttek Mladic bajtársának otthonán

2009.03.12. 18:21
Az Európai Unió boszniai békefenntartói csütörtökön házkutatást tartotak Ratko Mladic boszniai háborús bűnős egyik korábbi harcostársának otthonában. A rajtaütést eredményesnek értékelték, több doboznyi dokumentumot lefoglaltak. Mladic letartóztatása a hágai Nemzetközi Törvényszék szerint fontos feltétele annak, hogy Szerbia megkezdhesse csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval.

Rajtaütést hajtottak végre csütörtökön a háborús bűnökkel vádolt és évek óta bujkáló Ratko Mladic volt boszniai hadseregparancsnok egyik korábbi hívének Banja Luka-i házában.

Az Európai Unió boszniai békefenntartói (EUFOR) a NATO és a boszniai szerb rendőrség támogatásával léptek akcióba. Mint Pat O,Callaghan, az EUFOR szóvivője elmondta, a művelet teljes sikerrel járt, hét doboznyi dokumentumot és mágnesszalagot sikerült lefoglalni. Az EUFOR hamarosan megkezdi az elkobzott anyag vizsgálatát.

A Dusan Todicnál indított házkutatásban a szóvivő szerint portugál, brit és olasz katonák mellett magyar békefenntartók is részt vettek, és Todic családja együttműködött a katonákkal.

Az EUFOR az elmúlt hónapokban komoly erőfeszítéseket tett, hogy információkat gyűjtsön Mladicra vonatkozóan. A volt boszniai katonai parancsnok letartóztatása és kiadatása a hágai Nemzetközi Törvényszék szerint kulcsfontosságú feltétele annak, hogy Szerbia megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.

Mladicot egyebek között az 1995-ös srebrenicai népirtásban való részvétellel és Szarajevó 43 hónapos ostromával vádolják. Srebrenicában a szerb katonák mintegy 8 ezer boszniai muzulmán férfit és fiút végeztek ki, és földeltek el tömegsírokban.  • Vennék
  • Bankszámla