Bernadett
-2 °C
4 °C

Amszterdamban készültek robbantásokra a terroristák

2009.03.13. 06:18 Módosítva: 2009-03-13 06:20:32
Az Ajax focicsapat stadionjának környékén követtek volna el merényletet marokkói származású holland állampolgárok, jelentette be a holland rendőrség. Az egyik gyanúsított állítólag kapcsolatban állt az öt évvel ezelőtti madridi merényletek egyik elkövetőjével is.

Robbantásos merényleteket tervezett elkövetni Amszterdamban hat férfi és egy nő, jelentette be a holland rendőrség. A hét feltételezett terroristát csütörtökön elfogták. Valamennyien marokkói származású holland állampolgárok, a legfiatalabb 19, a legidősebb 64 éves.

Egyiküket állítólag valamilyen kapcsolat fűzte az öt éve a madridi Atocha pályaudvaron elkövetett pusztító robbantássorozat egyik tetteséhez, aki életét vesztette az elővárosi vonatok ellen végrehajtott, több mint 190 halálos áldozatot követelő merényletben.

A rendőrség közlése szerint szerda éjjel névtelen bejelentés érkezett az amszterdami rendőrségre, amely szerint három férfi robbanóanyagot készül elhelyezni több üzletben a város délkeleti részén. Az érintett kerületet zömmel bevándorlók lakják, de ott található több nagyáruház, például egy IKEA, továbbá egy mozi és nem utolsósorban az Ajax futballcsapat stadionja, az Amsterdam ArenA.

A rendőrség csütörtök hajnalban lezárta a stadion melletti bevásárlóutcát, ahol több mint két tucat nagyáruház található. A terrorfenyegetés miatt elmaradt a The Killers amerikai zenekar csütörtök estére tervezett koncertje. A banda a Heineken Music Hallban lépett volna föl; a koncertterem szintén a rendőrség által lezárt Arena bevásárlóutcában van.

A hatóságok több házkutatást tartottak és kiterjesztették a nyomozást a szomszédos Belgiumra is.