Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Feloszlatták a pozsonyi neonáci tüntetést

2009.03.14. 15:31 Módosítva: 2009-03-14 15:41:14
Kommandósokkal szorították ki a tüntetőket az elnöki palota előtti térről Pozsonyban. A neonácik a II. világháborús fasiszta bábállam kikiáltásának 70. évfordulójára emlékeztek.

Feloszlatták szombaton a hatóságok a pozsonyi neonáci tüntetést, miután a vezérszónok beszéde végén felhangzott a Na stráz! (Őrségbe!) egykori szlovák fasiszta köszöntés. A szónokot - Marián Kotlebát, a szélsőjobboldali Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) volt vezetőjét - a rendőrség kiemelte a tömegből és elvezette a helyszínről.

Kiszorították őket

Miután a néhány száz főt számláló tömeg nem volt hajlandó engedelmeskedni Andrej Petrek, a pozsonyi belváros polgármestere döntésének, a kommandósok és a rendőrök megkezdték az emberek kiszorítását az elnöki palota előtti térről.

A korábban engedélyezett nagygyűlés résztvevői a II. világháborús Szlovák Állam (a fasiszta bábállam) kikiáltásának 70. évfordulójára kívántak emlékezni. A neonácik tervezett menete a köztársasági elnöki palotától kiindulva a belvároson át Jozef Tiso bábelnök sírjáig vezetett volna.

Hatvan antifasiszta tiltakozott

Egy másik pozsonyi belvárosi téren, szintén a köztársasági elnöki palotától nem messze mintegy 50-60 antifasiszta gyűlt össze, hogy tiltakozzon a neonácik színrelépése ellen. "Az volt a célunk, hogy megmutassuk: a fasizmussal és a neonácizmussal szimpatizáló embereket nem látjuk szívesen városunkban" - nyilatkozta újságíróknak Robert Mihály, az antifasiszta tüntetés egyik kezdeményezője.

A bábállamra máshol is emlékeztek

Pozsonyban a nap folyamán több rendezvény is volt a fasiszta szlovák bábállam megalakulásának évfordulójával kapcsolatban. Mintegy kéttucat fiatal délelőtt virágokat, szlovák zászlókat, valamint Andrej Hlinkát és Jozef Tisót ábrázoló fényképeket helyezett el a Szent Márton temetőben a világháborús Szlovák Állam elnöke, Jozef Tiso sírjánál.

A megemlékezés elején elénekelték a Hej Slováci... kezdetű himnikus dalt, majd imádkoztak Tisóért. A sírnál Tiso egyik diákja mondott megemlékező beszédet. Stanislav Pánis, a Szlovák Nemzeti Egység elnöke bírálta az egyházat, amiért az nem állt a Tiso sírját gondozó személyek pártjára.