Klaudia
-4 °C
2 °C

Egységkormányról tárgyalnak a palesztinok

2009.03.15. 23:27 Módosítva: 2009-03-15 23:40:42
A palesztin szervezetek megállapodtak, januárig megrendezik a választásokat.

Egy palesztin egységkormány gyors megalakításának fontosságát hangsúlyozták az Európai Unió magas rangú képviselői vasárnap este Brüsszelben. A vasárnapi találkozó utáni sajtótájékoztatón Karel Schwarzenberg Csehország külügyminisztere leszögezte, hogy az EU az új palesztin és az új izraeli kormánytól is a korábbi kötelezettségek tiszteletben tartását várja. Jelen volt még Javier Solana, az Európai Unió tagországainak közös kül- és biztonságpolitikai képviselője, Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külügyi felelőse a palesztin hatóság és Egyiptom külügyminisztere, továbbá Jordánia nagykövete.

Megállapodtak abban, hogy 2010 januárjáig elnök- és parlamenti választásokat tartanak, de abban nem tudtak megegyezni, hogy milyen nemzeti egységkormányt alakítsanak addig, amely előkészítené a választásokat.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette, mérsékelt Fatahhoz tartozó Szalám Fajjád eddigi miniszterelnök múlt szombaton, március végi hatállyal mondott le posztjáról, hogy megnyissa az utat egy konszenzuson alapuló palesztin egységkormány megalakítása előtt.
Ferrero-Waldner elmondta, hogy jelenleg a nemzetközi közösség a legutóbbi konfliktus utáni gyors helyreállításon dolgozik.

A külügyi biztos hangsúlyozta az új amerikai kormányzattal folytatott első egyeztetések sikerességét is. Uniós részről Egyiptomot is sürgették arra, hogy fokozza közvetítői erőfeszítéseit. Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter érkezéskor annyit jegyzett meg, hogy a palesztinok és Izrael között folyó tárgyalások haladnak.

A vacsora utáni sajtótájékoztatón al-Malki úgy vélekedett: Izrael aláássa a korábbi megállapodásokat, ha tovább akadályozza az újjáépítést a Gázai övezetben. Leszögezte: a Fatah eltökélt abban, hogy az egyiptomi tárgyalások nyomán eljussanak az egységhez és megbékéléshez a palesztinok között.