Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem mond le a madagaszkári elnök

2009.03.15. 18:33 Módosítva: 2009-03-15 19:38:23
A madagaszkári elnök vasárnap közölte, hogy nem hajlik meg az ellenzék ultimátuma előtt és nem fog lemondani tisztségéről, de kész népszavazást kiírni.

Kész népszavazást kiírni Marc Ravalomanana államfő, nyilatkozta, miután felesége és számos polgári ruhás fegyveres kíséretében elhagyta az elnöki palotát, hogy találkozzon a kerítés előtt szombat óta gyülekező támogatóival és részt vegyen egy vallási szertartáson.

"Soha" - válaszolta az elnököt, mikor meg rohanták az újságírók, és arról faggatták, hogy lemond-e az ellenzék előző napi ultimátuma után. Később a kerítés előtt összesereglett, 5000 lelkes hívéhez szólva kijelentette: hatalmon marad, de nem fél megszervezni egy népszavazást, "ha ez szükséges".

Az ellenzék vezetője, Andry Rajoelina még szombaton négy órát adott az elnöknek arra, hogy önként távozzon a hatalomból. Rajoelina azt állítja, hogy ő "parancsol" a hadseregnek és ő "irányítja" az országot egy "átmeneti főhatóság" élén, amelynek az a feladata, hogy két éven belül megszervezzen egy "szabad és tisztességes" választást. A hadsereg vasárnap közölte, hogy nem akar részt venni az államfő és ellenzéki vetélytársa erősödő politikai viszályában és az események jelenlegi szakaszában a rend fenntartását tekinti elsődleges feladatának. Az ellenzék 34 éves vezetője, akit dinamizmusa miatt a francia szuperexpresszről csak "TGV" ragadványnéven emlegetnek, vasárnap szintén vallási szertartáson vett részt az elnöki palotától tíz kilométerre, a főváros központjában, amit hívei ellenőriznek.

Az Indiai-óceánban fekvő Madagaszkáron január vége óta tart a hatalmi harc a 2002 óta hivatalban lévő Ravalomanana elnök és ellenzéke között, azóta több mint száz embert öltek meg a politikai válságot kísérő tüntetéseken és összecsapásokban. A romló madagaszkári helyzet miatt az Afrikai Unió (AU) hétfő reggelre összehívta Béke és Biztonsági Tanácsát. A testületbe beválasztott 15 ország képviselőinek felhatalmazása van békefenntartó erőket küldeni azokba a térségekbe, ahol a szemben álló felek nem hajlandóak békét kötni. A tanács rendelkezésére álló fegyveres testület az Afrikai Készenléti Erő, melyet jórészt az Európai Unió támogatásával tartanak fenn.