Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Venezuelában katonák veszik át a kikötőket és reptereket

2009.03.15. 20:05 Módosítva: 2009-03-15 20:08:21
Hugo Chávez baloldali elnök a szokásos vasárnapi üzenetében kijelentette: "átvesszük a kikötőket és a reptereket a köztársaságban. Aki akarja, ellenezheti ezt, de ez a köztársaság törvénye".

Venezuelában az államfő vasárnap parancsot adott a hadseregnek, hogy vegye át az ország kikötőinek és repülőtereinek az ellenőrzését.

Előzőleg a törvényhozás elfogadott egy rendelkezést, ami a központi kormányra bízza a "nem megfelelő módon irányított" tartományi létesítmények működtetését. Az ellenzékiek szerint a kormány ezt azért erőlteti, mert így akarja a saját ellenőrzése alá vonni azokat a tartományokat, ahol választott ellenzéki tisztségviselők vannak.

Hugo Chávez név szerint megemlített három ellenzéki tartományt, köztük Zuliát, ahol korábban a legfőbb politikai ellenfele, Manuel Rosales volt a kormányzó. A törvényhozásban a múlt héten felmerült az is, hogy hozzanak létre külön posztot a főváros, Caracas vezetésére, amely most az ellenzék kezében van. A múlt hónapban már kivették a helyi vezetők irányítása alól a kórházakat és a tartományi rendőri szerveket.