Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Basescu: Sólyom nem tartja tiszteletben a román alkotmányt

2009.03.17. 23:30
Sólyom László köztársasági elnök nem tartja tiszteletben Románia alkotmányát. A magyar tisztségviselőket szívesen látják ugyan Romániában, de senki ne tegyen olyan nyilatkozatokat, amelyek ellentétesek a román alaptörvénnyel – nyilatkozta egy tévéinterjúban Traian Basescu román államfő.

A Realitatea hírtelevízióban adott interjújában Basescu elmondta: a magyar fél leszállási engedélyt kért gépe számára március 15-re, hogy részt vehessen Hargita megye önkormányzatának meghívására. Ez utóbbi intézmény nevét Basescu is a szó szerinti fordítás-változatban mondta ("autoguvernare"). Mivel a megyei önkormányzatokat Romániában "tanácsnak" – consiliu – nevezik, a szó szerinti fordítás az elmúlt napokban félreértésre adott okot a román fél számára, amely azt hihette, hogy a magyar fél valamiféle "önkormányzásra", "autonómiára" utalt.

A magyar félnek tudnia kellett volna, hova jön, nem jöhetnek a Hargitai önkormányzathoz (autoguvernare), de a megyei tanácshoz igen – mondta Basescu. A riporternek arra a közbevetésére, hogy a magyar fél közben kijavította a szöveget, a román államfő kijelentette: túl későn tette, mivel a berepülési engedélyt addigra már visszavonták.

Sólyom László Székelyföldre látogatott
Sólyom László Székelyföldre látogatott

Basescu szerint Sólyom László gyakran látogat Romániába, és gyakran tesz olyan nyilatkozatot, amely nem tartja tiszteletben Románia alkotmányát. Ezt tette a magyar államfő az ő jelenlétében tavaly októberben, amikor udvariasságból Székelyföldön fogadta őt – fűzte hozzá. Emlékeztetett: az akkori csíkszeredai beszédében is világosan kifejtette a román álláspontot az autonómia kérdésében, vagyis már akkor is leszögezte, hogy Románia minden településén egyforma autonómiára van szükség.

Felidézte azt is, hogy ezt követően zárt ajtók mögött Budapesten is volt egy hosszú beszélgetése magyar kollégájával, akinek ismét leszögezte, hogy Románia nem tűrheti az alkotmányába ütköző álláspontokat. Erre pedig válaszként a Hargitai "önkormányzat" (autoguvernare) kifejezés érkezett – mondta Basescu. A román fél "tompítani" akarta a dolgot, ezért nem adott magyarázatot korábban – tette hozzá. "Sajnos Budapesten nyilatkozatok láttak napvilágot, a román külügyminisztériumnak ezért kellett ma megfogalmaznia álláspontját" - mondta Basescu.

Az államfő szerint el kellene magyarázni a magyar barátoknak: szívesen fogadják Romániában a magyar államfőt és Magyarország valamennyi magas rangú vezetőjét, de Bukarestnek az a kifejezett kérése, hogy ne tegyenek Románia alkotmányának ellentmondó nyilatkozatokat. Románia alkotmánya nem képezheti vita tárgyát – szögezte le Basescu, aki szerint ezt a román álláspontot a magyar fél is nagyon jól ismeri.