Auguszta
-3 °C
2 °C

Hibának tartják az afganisztáni háborút

2009.03.17. 12:15 Módosítva: 2009-03-17 12:52:54
A USA Today/Gallup közös felmérése szerint egyre kevesebb amerikai optimista az afganisztáni háborúval kapcsolatban. Egy katonai szakértő szerint a lakosság támogatása pedig kulcsfontosságú, mivel elhúzódó harcokra lehet számítani.

Egyre csökken az afganisztáni háború támogatottsága az amerikaiak körében, derült ki a USA TODAY/Gallup közös felméréséből. A március 14-15.-én készített közvélemény-kutatásban megkérdezettek 42 százaléka állította, hogy az Egyesült Államok hibát követett el, amikor katonákat küldött az ázsiai országba. Februárban még csak 30 százalék volt a kritikusok aránya.

Most tiltakoztak a legtöbben a háború ellen a 2001. novembere óta rendszeresen elkészített felmérésben. Az optimisták aránya is most volt a legalacsonyabb, márciusban a megkérdezettek 38 százaléka gondolta, hogy jó irányban haladnak a harcok.

Thomas Donnelly katonai elemző szerint a társadalmi támogatás kulcsfontosságú az afganisztáni háború esetében, mivel szinte biztos, hogy nagyon hosszú és nehéz harcokra lehet számítani.

Az afganisztáni amerikai erők parancsnoka, David McKiernan tábornok korábban aggodalmát fejezte ki az egyre nehezebb helyzet miatt, és további 30 ezer katonát kért a kormányzattól. Barack Obama amerikai elnök 17 ezer katonát küld az országba, de a teljes stratégia felülvizsgálatát kérte, mielőtt újabb csapatokról döntene. Afganisztánban jelenleg 38 ezer amerikai katona szolgál.

A felmérés szerint az iraki háború esetében optimistábbak az amerikaiak. Részben azért, mert az országban különböző biztonsági intézkedéseknek köszönhetően a korábbinál kevesebb katona halt meg 2008-ban. visszaesett az amerikai áldozatok száma. 2008-ban 314 amerikai katona vesztette életét Irakban, szemben az egy évvel korábbi 904-gyel.