Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Lemondott a madagaszkári elnök

2009.03.17. 17:08 Módosítva: 2009-03-17 18:12:58
Miután a hadsereg előző nap megszállta a palotáját, kedden lemondott tisztségéről a madagaszkári elnök. Marc Ravalomanana azonban nem a hírek szerint a katonaság támogatását élvező ellenzéki vezetőnek adta át a hatalmat, hanem katonai direktórium segítségével hidalná át a következő elnökválasztásig tartó időszakot.

Kedden lemondott Marc Ravalomanana madagaszkári elnök, aki a hatalmat ugyanakkor nem a távozását követelő ellenzéki vezetőnek, hanem a fegyveres erők rangidős főtisztjének, Hyppolite Ramaroson tengernagynak adta át. Ravalomanana rádiónyilatkozatban bejelentett döntését azzal indokolta, hogy az országnak békére és nyugalomra van szüksége, az ország élére ezért ideiglenesen katonai direktórium kerülhet.

A távozó elnök egyik tanácsadója elmondta, hogy a katonai tanácsot magas rangú, veterán katonai vezetőkből állítják össze, amely országos tanácskozást hív össze, hogy megszervezzze a két éven belül tervezett új elnökválasztást.

Az Indiai-óceánban, Afrikától keletre fekvő szigetországban január vége óta tart a hatalmi harc a 2002 óta hivatalban volt elnök és ellenzéke között. Azóta mintegy 140 embert öltek meg a politikai válságot kísérő tüntetéseken és zavargásokban.

Még nem tudni, kié lesz a hatalom

A hadsereg vezérkari főnöke, Andre Ndriarijaona ugyanakkor kedden arról beszélt, hogy a katonaság az elnök lemondása után Andry Rajoelinát, az ellenzék vezetőjét látná szívesen az ország élén, nem pedig a tengernagyot. A hadsereg, a csendőrség és a rendőrség többsége hátat fordított az elnöknek.

A Rajoelinával szimpatizáló tisztségviselők szerint támogatottjuk felügyeli majd a hatalmi átmenetet, és az ellenzék két éven belül elnökválasztást szervez, majd átírja a madagaszkári alkotmányt.

Az államfő néhány perccel azután írta alá a lemondására vonatkozó rendeletet, hogy Andry Rajoelina ellenzéki vezető bevonult a madagaszkári hadsereg által előző nap elfoglalt elnöki palotába.

Rajoelina több ezer híve kíséretében a Május 13. térről érkezett meg az elnöki palotába, ahol a katonák üdvözölték. A magát a szigetország tényleges vezetőjének tekintő ellenzéki politikus előzőleg a téren tartott nagygyűlésen tízezer ember előtt köszönetet mondott a hadseregnek a palota elfoglalásáért. Hétfőn az államfő őrizetbe vételére is felszólította a hadsereget, ami azonban nem tett eleget felhívásának.

Az államfő korábban a főváros közelében egy másik palotába húzódott vissza, s az összesen mintegy ötszáz fős, alapvetően kézi fegyverekkel felszerelt elnöki testőrség védi, amelyből azonban katonai források szerint az elmúlt napokban többen dezertáltak.